Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Odjavi se

mojekrpice.hr Blog

Početak Blog Slatkač iz domaće radinosti - njamac!

Slatkač iz domaće radinosti - njamac!

Sladoled kao hladno osvježenje postoji još od prije nove ere – stari Grci su jeli snježnu poslasticu sa medom i voćem, perzijske kraljevske obitelji su se sladile posebnom mješavinom ružine vodice, šafrana i leda, a Kinezi su miješali led, sirupe, rižu i voće (hvala wikipedia). Sladoled je zbog nedostatka uređaja za hlađenje većinom bio rezerviran za elitu i kraljevske obitelji, ali nama koji živimo u moderno doba je nadohvat ruke. :) ![](http://hr.img.kominoi.net/hr/images/blogtitle/8ed574f04e555f20b7a2fb45a19546b8.jpg) Po ovim paklenim vrućinama je teško jesti krutu hranu, a kamoli gegati se do užarenog kioska sa škrinjom punom industrijskog sladoleda. Rješenje je napraviti svoj slatkač u udobnosti vlastite kuhinje! Potrebni su vam škrinja, kalupi za slatkače, jogurt, šlag, mlijeko, šećer i voće po želji! Naš odabir su borovnice, banana ili jagode. ![](http://hr.img.kominoi.net/hr/images/blogtitle/cc7be66c8c8986ce453dd4118952de2a.jpg) Kako pripremiti slatkač? U jednu litru jogurta dodajte dvije čašice šećera i to umutite. U drugoj posudici smiješajte dvjesto grama šlaga i dvije čaše mlijeka, a možete dodati i čašicu čvrstoga vrhnja. Obje smjese umutite zajedno, dodajte voće po želji (možete ga prije izmiksati, ali nije nužno) i smjesu prelijte u kalupe. Kalupe bez štapića stavite u škrinju i tamo ih ostavite pola sata do sat vremena, a zatim ih izvadite i dodajte štapiće. Na taj će način štapići stajati sasvim ravno pa sladoled pri vađenju iz kalupa neće biti „nahero“. :) Sve zajedno vratite u škrinju i ostavite do potpunog smrzavanja, otprilike pet sati. ![](http://hr.img.kominoi.net/hr/images/blogtitle/67cf6225f90caa1ab11acedbfa5ffb95.jpg) Za najlakše vađenje slatkača, kalup je potrebno uroniti u toplu vodu na nekoliko sekundi. Etogac, uživajte :) Slike su s Pinteresta!
odlično draga, hvala na receptima i savjetima, svakako ću ovih dana probati :-)