Kako napraviti dobru fotografiju

Kako napraviti dobru fotografiju

Lijepa fotografija koja precizno predstavlja vaše stvari je ključna za prodaju na stranici www.mojekrpice.hr . Znamo da slika govori više od tisuću riječi, pa se oblik, veličina, boja i tekstura vašeg artikla moraju jasno razaznati na fotografiji. Mada se kaže da je pravljenje fotografije proces koji se nikada ne završava, jer ni jedna slika nije savršena, postoji nekoliko bitnih stvari na koje treba obratiti pažnju pri pravljenju fotografije, jer je ona ta koja prodaje vaše stvari. Ako pratite nekoliko jednostavnih koraka, možete dobiti veoma lijepu i preciznu fotografiju, čak i u kućnim uvjetima i s amaterskim foto-aparatom.

- Aparat postavite na čvrstu podlogu. Uvijek je bolje da slikate sa stabilno postavljene podloge nego da fotoaparat držite u ruci. U ovu svrhu možete koristiti tronožac ili nekoliko knjiga naredanih jednu na drugu.

- Isključite blic na fotoaparatu. Uvijek se trudite da stvari slikate na dnevnom svjetlu. Slike su mnogo privlačnije ako ne koristite blic. Na fotografijama gdje je korišten blic, stvari izgube svoju prirodnu ljepotu, a to nije dobro, jer nam je cilj da ih prikažemo što realnije i u najboljem svjetlu.

   

 

 

 

 

 

Slikano s uključenim blicem                            Slikano bez blica

- Koristite makro-funkciju. Svaki digitalni fotoaparat ima ovu opciju. Kada slikate sitne stvari kao što je nakit ili djelovi odjeće (gumbi, aplikacije, tekstura), uključite makro-funkciju, usmjerite objektiv fotoapaata prema objektu i držite mirno dok ne izoštri.. U suprotnom će slika biti mutna.

  

Uključena makro-funkcija                                Isključena makro-funkcija

- Slikajte mnogo puta. Više puta slikajte istu stvar. Ako još uvijek niste razvili svoj stil fotografiranja, probajte slikat istu stvar više puta iz različitih kuteva. Što više fotografija imate, veće su šanse da će barem jedna od njih biti sjajna. Možete postaviti najviše pet fotografija jedne stvari koju želite prodati što je sasvim dovoljno da tu stvar prikažete iz različit kuteva, kao i njene detalje.

- Pokažite kako stvari koje prodajete izgledaju. Ako prodajete odjeću, obucite je i pokažite potencijalnim kupcima kako ona izgleda na tijelu, u kombinaciji sa drugom odjećom. Kombinirajte različite komade, materijale, boje – istaknite se, budite drugačiji od ostalih prodavača, pokažite svoj stil. Isto vrijedi i za , jer je drugima mnogo lakše da se odluče da kupe nešto ako mogu da vide kako ta stvar izgleda kada se nosi.

- Koristite opciju ‘balans bijele’ (Engl. ‘white balance’) za bijele stvari. Možda ste primjetili kako stvari nekada izgledaju plavo ili žuto kada bi trebale biti bijele? Ovo je zbog lošeg balansa bijele boje. To zavisi o tome kako vaš aparat detektira svjetlost i kako je prenosi na fotografije. Vrijedi uložiti malo trudau namještavanje postavki za balans bijele boje, jer ćete na kraju dobiti sjajne fotografije.

  

Podešen ’balans bijele’                                       Auto ‘balans bele’

- Koristite odgovarajuću pozadinu. Prije fotografiranja potražite odgovarajuće mjesto, kao što je jednobojni zid , da bi pažnja kupca bila usredotočena na objekt koji želite prodati, a ne na enterijer vašeg doma.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da što prije prodate vaše stvari. Podijelite vaša iskustva s ostalima i recite nam ako znate još neki trik za uspješno fotografiranje.

2012 studenoga 10
Bookmark and Share
10 komentara Komentiraj
Groovy, 2012 11 10, 10:22

Jako dobar post, a uz to i koristan.

ivadelray, 2012 11 11, 20:29

apsolutno dobro.. ovo je bilo potrebno

Merlinka, 2012 11 15, 13:39

odlični i korisni savjeti, često odustajem od kupnje jer je predmet loše fotografiran ili ne pokazuje sve potrebne detalje odjevnog predmeta.

EmmaWitch, 2012 11 18, 23:03

jako korisno :) takodjer se neki efekti mogu dodati i u Photoshopu ali bez drasticnih mjenjanja izgleda odjece

malala, 2012 11 25, 13:21

malo nešto ne radi...pišem opis već stoti put,upišem cijenu i javlja up nešto ste zaboravili vrijednost mora biti veća od 0 kn...ne kužim ko je tu lud....i stalno me baca na početak....može pomoć anyone ;)

Vedranaaaaa, 2012 11 25, 18:12

Korisni savjeti :)

bellamona, 2012 11 26, 22:49

cure, trazim adidas trenirku gornji i donji dio... mjenjala bi za kopiju iphonea, mobitel je skroz nov.

kulerka, 2012 11 27, 16:01

Piše mi da prijavim svoju mail adresu reg. putem fb-a a nemogu pomoć molim

Ksjush, 2012 12 04, 19:03

http://www.njuskalo.hr/digitalni-fotoaparati/olympus-sp-320-oglas-6449483

AuroraMari, 2012 12 20, 00:13

Dali se slike već složene mogu okretati? Moje su u fotiću sve ravne,a kad ih prenesen ovdje skoro svaka mi je naopako. Ima Li opcija okretanja?