Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Društvena događanja /

Nećemo buditi nedužne građane zbog toga

Šetam psa, na ulici žena vrišti a muškarac je šakom složi na pod (prije toga ju je isto klepio par puta ali je to podnijela stojeći još na nogama). Romi. Znam gdje žive jer su mi u susjedstvu, ne znam im ime. Šmugnem iza ugla da ne dobijem i ja po tintari i nazovem policiju. Kažu poslat će nekog. Kroz pet minuta zove drot i kaže da su na lokciji (PP Dubrava je skoro iza ugla pa su brzo stigli) i da nikog nema, znam li možda u kom smjeru je mlatitelj otišao. Velim mu da su najvjerovatnije ušli natrag u svoj stan, to vam je na Av.Dubrava taj i taj broj prvi kat, cijela familija roma skupa živi pa mislim da su oboje u stanu. Policajac: čekajte, to su Romi? Ja: da. Aha, Romi..Uhm, pa, ne možemo sada više ništa napraviti jer je prekasno navečer da nedužne ljude budimo a ne znamo ni gdje su oni ni otprilike otišli.. Povisim ton i kažem,: Pa ZNATE gdje su otišli, upravo sam vam rekla adresu i kat, neće valjda emigrirati u Karlovac u papučama (bili su u papučama po ulici), skroz je druga priča što se vama ne da intervenirati jer su ROMI u pitanju. I poklopim slušalicu drotu sva jadna jer sam pokušavala ne biti jedan od onih koji okreću glavu, ali nije imalo nikakvog hebenog efekta..Osim što su me vjerovatno otračali kao nepristojnu kad sam naprasno prekinula taj idiotski nemušti razgovor. Danas-sutra ako mene netko umlati na ulici mogu se fino slikati ako nemam muža/dečka/brata da me obrani, pa zar nije mogao imati ni MRVICU profesionalnosti da barem meni na slušalicu odglumi da će otići, a ne doslovno mi reći "aha, to su romi" i ispada da je ustvari rekao ajoj, onda, pa mi ne bi radije išli u zgradu jer su oni gnjavež.. Pa gdje je nestala profesionalnost policije??
2016 10 22
Ja odavno pričam da su takvi zaštičeni ko lički medvjedi. Živi se djaba, socijala u kešu, odjeći, hrani a oni lelemudaju i vandaliziraju kad i kolko hoće, evo potvrdilo i policijsko lice. Živim i ja u Dubravi, pa tu kod mene u novom Lidlu u predvorju njih valjda petero cuga pivu, zamotani u deke, jedan žvače kobasu i tak..grijeju se i časkaju x-) Aj nas par da tak zasjednemo, pa letile bi do trešnjevke.
2016 10 22
Nema profesionalnosti. Ja sam jednom bila na šalteru, i slušam i ne vjerujem ušima. Uglavnom, dođe cura da prijavi maltretiranje od brata, i policajac se izdere na nju da šta njega brigaju obiteljski problemi...a cura vršti: napao me nožem, a policajac: pa šta ste čekali, zašto nas niste odmah zvali... Dalje nisam čula, ali ispada da napadaju one koji prijavljuju, a ne krivce. Tako da izgleda, nažalost, bolje okrenuti glavu.... Jadna nam država...
2016 10 22
Skroz te razumijem Uljeshura! Ja sam isto jedan od onih koji ne znaju okrenuti glavu i borim se s vjetrenjačama! Ali da su i otišli kod njih, žena bi ih potjerala!
2016 10 22
> MilaElena: > Skroz te razumijem Uljeshura! Ja sam isto jedan od onih koji ne znaju okrenuti glavu i borim se s vjetrenjačama! Ali da su i otišli kod njih, žena bi ih potjerala! To je točno. Žena od straha ne bi rekla ništa protiv muža.
2016 10 22
Okrenuti glavu? Ima nas koji to ne možemo jer nam kičma nije savitljiva. Intervenirala bih do boga i nazad u takvoj situaciji, makar im s megafonom vikala ispred stana dok se netko ne udostoji reagirati ili dok mene ne uhapse. Dok imamo želuca okretati glavu na ovakve stvari, ne samo da gubimo ljudskost nego zaboravljamo da se sutra ovako nešto može dogoditi i nama i da nitko neće reagirati. Znam da su nam institucije u banani, ali i iznad institucije ima slijedeća, a ako ni ona ne reagira tu su mediji. Ulješura, nadam se da tako nešto nećeš više vidjeti,ali ako naletiš na sličnu situaciju i reakciju bljutavca u plavom, zapiši broj značke i prijavi ga. Vjeruj mi, djeluje. Uf, što me rasp. ovakve situacije. :@
2016 10 22
> MilaElena: > Skroz te razumijem Uljeshura! Ja sam isto jedan od onih koji ne znaju okrenuti glavu i borim se s vjetrenjačama! Ali da su i otišli kod njih, žena bi ih potjerala! Vjerojatno bi, na žalost, ali da su reagirali kako treba, postoje materijalni dokazi zlostavljanja po kojima su trebali napisati mu prijavu, ohladiti ga u zatvoru, a njoj ponuditi zaštitu u nekoj ustanovi koja se time bavi.
2016 10 22
Ali, zar nije tu kriva naša država kako sam već rekla. Pa tko tu štiti zlostavljane, pa gdje da se oni obrate, kad prije svega zlostavljani moraju dokazati da su stvarno zlostavljani. Evo, imam ja u drugom gradu zlostavljanu prijateljicu. Konačno se maknula iz obiteljske kuć gdje ju je otac zlostavljao (tukao). I tražila je pomoć državne institucije. I ovako ide priča: morate biti na drugoj adresi i dobiti ćete 900 kn pomoći mjesečno. Nekako se izvukla iz toga i našla stan, kojeg ne plaća jer joj ga je žena dala da ga održava i ne treba plaćati stanarinu. I cura je nezaposlena, i tu i tamo čisti po kućama i kaže dobro bi mi bilo tih 900 kn za režije (to mora plaćati)...i ide dat zahtjev, i žena joj odbije jer ima zamislite 19 godina star auto, i ne može zbog tog auta na svoje ime dobiti 900 kn pomoći.... Ima toga još, ali ukratko je to tako. Ma država kažem vam, to je krivo.
2016 10 22
Ah, da, još nešto, morala je završiti na hitnoj u modricama, da bi joj prizmali zlostavljanje. I završila je kod psihijatra koji ju je jedini na kraju uputio kome da se obrati i kako da postupi. Institucije su okrenule glavu. Čak je i predsjednici Kolindi pisala pismo u kojem traži pomoć, i oni su joj odgovorili da se obrati nadležnim institucijama jer da oni tu ništa ne mogu. Jedino dobro šta su joj napravili, kao država, rekli su joj poslati 1000kn i mislim da jesu, jer je to najviša svota koju oni mogu odvojiti za takve slučajeve. Tako da, ako pišete Predsjednici i dokažete da nemate ni lipe, i da ste zlostavljani, ili socijalni slučaj i slično, oni vam daju max.1000kn. Odgovaraju na svako pismo.
2016 10 22
A ako se država ne pridržava vlasitih propisa i zakona, mi trebamo sagnuti ili okrenuti glavu? Jer zakonska regulativa postoji ali se ne provodi. Ako na sve samo slegnemo ramenima sa zaključkom - država je kriva, totalno smo fulali. Nije kriva država, nego mi koji smo birali vladajuću strukturu koja nas ne poštuje, a onda na to samo sliježemo ramenima. Bez akcije nema ni reakcije. Ukoliko vidim da se događa nešto što nije moralno ni zakonito, reagiram jer je to moja građanska, a u prvom redu ljudska dužnost. Ulješura je reagirala, bravo Kitu moj <3, službe nisu odradile svoje, njihova sramota. Ali dok ovakve stvari ne istjeramo na čistac i ne izborimo se za ono što nam zakon garantira, ponavljam, sutra se može dogoditi i nama. Cure, ne odustajte, ne okrećite glavu :)
2016 10 22
Ponekad je dobro biti bijelkinja...Ako ništa onda zbog ovakve situacije...Tuga, brate. :s
2016 10 22
> Uljeshura: > Ponekad je dobro biti bijelkinja...Ako ništa onda zbog ovakve situacije...Tuga, brate. :s Baš tuga. Ona sigurno ni ne zna da može biti drugačije i da nije dužna to trpjeti. Strašno.
2016 10 22
Nije da ne razumijem policajca- ekipa iz uvoda rijetko ide 1 na 1, uvijek se grupiraju u čoporčiće i onda rade pištolji, palice, noževi, razbijene boce i tako...Frend mi živi u Čakovcu, blizu jednog njihovog naselja i jbg, to im je tamo svakodnevica. Ali, s obzirom da je policijot državni službenik, ne smije odbiti izlazak na teren.Za to mu se plaća. Za to se školovao. Ta žena je žrtva nasilja. Posve nebitno da li je ona romske ili koje već druge nacionalnosti.
2016 10 22
> Ma i opet cu, ali koji je smisao toga..ionako izgleda ne interveniraju na sve nego samo što im se da. > Majke mi ja totalno gubim vjeru u policiju. Prije dosta vremena sam imala kontakta sa njima zbog neke krađe, i slično su se ponašali. Čemu služi uopće policija, pa samo napišu neki zapisnik i vode statistiku što se dogodilo i gdje..i ništa, to im je domet. Odavno nemam vjere u ni jednu instituciju, jer većina ne odrađuje ono za što su plaćeni. Zato pušem na hladno i u startu se pripremim na najgore - u startu personaliziram onoga od koga tražim uslugu/pomoć koja mi pripada - pitam osobu koja mi je dodijeljena na kontakt za sve podatke. Ako ne obavi svoj posao, upozorim je da ću se žaliti nadležnom a i dalje. U pravilu, već tu reagiraju drugačije i odgovornije. A ako ni to ne pomogne, stvarno se žalim. I riješim to. Uporna sam kao konj za princip. Da te ne davim primjerima, samo dva kratka - na prijavu poreza uračunali su mi nešto što nisu smjeli. Odem na poreznu, šefica gleda kroz mene i kaže otpr - žalite se upravi vodovoda. Ja lijepo proslijedim žalbu, žalim se između ostalog na nju i pošaljem na glavnog u Hr žalbu. Nakon tjedan dana dobijem potvrdu da sam u pravu s priloženom isprikom dotične šefice. Ili kad sam vidjela da mi je jedna budala u susjedstvu malo pridavio klinca od 5 god. koji je lupao loptom i probudio ga u podne? Kako policija nije adekvatno, odn. nikako reagirala, poslala sam njegovom nadležnom prigovor sa brojem značke ovoga i uz prijetnju da ću se obratiti dječjem pravobranitelju i dalje ako treba. Epilog - ona budaletina što je maltretirala dijete dobila je prijavu i kaznu i sad je jako dobar, a policija se ispričala. Meni djeluje, na žalost morala sam biti uporna ali izborila sam se za ono što nam po zakonu pripada i za što na koncu plaćamo porez. Naporan put, ali za princip ne odustajem
2016 10 22
> Uljeshura: > Ma i opet cu, ali koji je smisao toga. Znaš i sama koji je smisao..."Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda" Nemoj nikada okretati glavu. Sigurna sam da nećeš :)
2016 10 22
1 2