Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljubav, obitelj, djeca, psihologija /

Psihologija /

Prvi psihijatrijski pregled, iskustva i mišljenja

Pozzzdrav svima! Pišem ovdje po prvi puta i to odmah u glavu, moram: Mislim da bolujem od depresije, moguće i nečeg goreg, bojim se i pomišljat. Što je još depresivnije, nisam nikad naslutila da ću i ja podleći takvoj dijagnozi, uvijek sam vjerovala o sebi kao čvrstoj i stabilnoj jedinki, o flegmi koju ništa u toj mjeri ne može srozati da će mi padat na pamet tražiti stručnu pomoć jer ne znam više kuda ovo moje stanje vodi. Nije sad da me muče suicidalne misli ni slično, ali autodestruktivna sam na druge načine i želim iskočit iz kože od stresa, očaja i grižnje savjesti. Nemam volje ni koncentracije više bavit se stvari koje su me nekad ispunjavale. Izgubila sam na kilaži da nema tko to još nije prokomentirao mislivši da se namjerno izgladnjujem. Povrh svega tu su i problemi sa nesanicom koji me tjeraju u kut već dugi niz godina da sam se naviknula živjet s time sa stavom 'proći će, to su samo faze, još sam mlada'… e pa više baš i nisam :/ Nedavno sam proživjela traumu koja me dotukla i ne prođe minuta u danu da makar podsvjesno ne razmišljam o tome. Ne bih vas zamarala u detalje jer mislim i da je ovaj post podugačak. Uglavnom, što mene zanima jest koliko se mogu pouzdati u pomoć psihijatara, ne kao njihove volje da makar izgledaju zainteresirano o čemu pričam, nego u dijagnozu i terapiju s kojom će me sto% otkantat nakon 15min ''pregleda''. Bojim se da ću se navući i životariti godinama, čak i desetljećima k'o mrtvo puhalo… Nisam još upoznala osobu koja je jela sve te antidepresive, antipsihotike, sedative, hipnotike itd.. a da je to bilo kratkotrajno liječenje - što im je i namjena. Hvala!
2017 01 20
Draga CaliforniaLove, mislim da bi trebala potražiti pomoć psihologa a ne psihijatra. Neću pametovati - proguglaj 'psiholog vs psihijatar' i vidi razliku. Svako dobro želim :
2017 01 20
Pa, obavit ćeš par razgovora (psihijatar i psiholog) u odabranoj instituciji i riješiti set testova, a onda će se vidjeti što i kako dalje. Moram reći da antidepresivi i antipsihotici nisu zamišljeni za kratkotrajno liječenje, čak dapače. Najveći je problem, ovako u praksi, pogoditi dozu i/ili lijek uz koju pojedinac normalno funkcionira i taj dio zna potrajati. Dakle, nije poanta da živiš kao biljka, cilj je da normalno funkcioniraš bez tegoba koje navodiš. O simptomima neću, sve ćeš saznati na procjeni, a i dobiti preporuku za terapiju.
2017 01 20
Trebaš pomoć, najprije otiđi kod svog odabranog obiteljskog liječnika, dat će ti odgovarajuću uputnicu te bez odgađanja otiđi.
2017 01 20
Imala frendica slučaj sa partnerom ,prvo kaze vadili krv sve mu je bilo pošemereno,hormoni valjda u totalnom disbalasu,,i kaze da su se jako posvetili dok mu nisu pogodili terapiju(kombinacija )i sad nakon tri mjeseca kreće smanjivanje miligrama ali ostaje ista komb.ljekova samo su mu jedan izbacili.mislim kad mi je rekla isto sam sumljala da ce ga samo nakljukat i aj bok ali nisu,je spavao je puno (Apaurin)i sad su mu ga izbacili ali da je trebalo i da se naspava ,kaze rekla joj Dr.i nalazi hormona i neznam sta se sve gleda su naravno bolji.
2017 01 20
U svakom slučaju sama procjena nije nikakav big deal. Jedno od pitanja u uvodnom postu je i koliko se možeš pouzdati u pomoć psihijatara...oni su doktori koji su to specijalizirali. Svaki dan rade s ljudima koji imaju probleme nalik tvojima. Malo je veći problem hrvatsko zdravstvo u globalu pa se i to odražava na postupak liječenja, dobivanja termina i sl., ali to te ne treba pokolebati u nastojanjima da si pomogneš. Puno uspjeha želim!
2017 01 20
Ženetine, hvala na savjetima i komentarima! Možda ipak za prvu ruku pikiram psihologa - ako ništa, naći će vremena saslušat opširnije o uzrocima i posljedicama mojeg nezavidnog životnog stanja/sranja, a to je dobar dio posla. Hanami, tu sam konkretno i mislila na naše zdravstvo, a i pristup liječnika prema ugroženom članu populacije kao ''broju u nizu'' ili ''još jednim koji misli da su njegovi problemi najveći''. A što se tiče termina prvog pregleda, dovoljno spomenuti da sam uz uputnicu od dr. opće prakse dobila broj da se sama naručim. Inače to ona radi, navodno, ali nema slobodnog mjesta do travnja ove godine, pa tko čeka taj dočeka. U mojem slučaju, tko čeka - taj popizdi čekajući! Eto, barem me prošao pms...od jučer ,:)
2017 01 20
Evo i ja sam baš htjela reći da mislim da bi bilo bolje prvo otići psihologu. Nedavno sam čitala jedan članak baš o tome i kako doktori prečesto dijagnosticiraju depresiju, daju antidepresive s kojih kada se makne, često izazovu ozbiljnu depresiju i onda ajmo nazad na lijekove. Ne želim plašiti, samo mislim da treba s time pripaziti jer antidepresivi mogu nanjeti nekada veću štetu nego korist. Rekao je u članku kako se čovjek treba sam zapitati kako uopće gleda na život. Ako su nam se zaredali loši događaji i puno stresa, to je upravo to, stres! ne depresija. Depresijom smatra stanje osobe koja ne može ni dati razlog zašto je bezvoljna i za nju ne postoji ikakva budućnost. Eto ne znam koliko je to pomoglo, rado bih stavila članak, ali ne znam ni više gdje sam ga pročitala. U svakom slučaju, posjet psihologu nije strašan, ja na to više gledam iznošenje svih svojih misli osobi koja nam se trudi pomoći :") . Nadam se iskreno da će proći sve dobro i da ti je ovo možda samo lošiji period u životu, pun stresa, da nije ništa još ozbiljnije.
2017 01 21
Slažem se, iznošenje misli osobi kojoj je posao pomoći i koja nas ne poznaje, što je po meni bitno radi objektivnije slike i analize. Ali još jedan meni veliki problem nisam spomenula, a to je PMS! Ne znam kako se vi snosite s tim danima ili tjednima u mjesecu, evo ja primijetih da što sam starija to nekako lošije podnosim sve i svakog oko sebe. Demon! Samo nek me netko krivo pogleda, nazove na mob 3 puta za redom, autoškola (auto) kad mi se ubaci i gmiže 25 na sat a nemam prilike obići ga, živcira me moj odraz u ogledalu, ma sama sebe nerviram, rigam vatru, prosipam kavu po sebi pa pizdim 15 minuta.... Da sam u srednjem vijeku već bi me spalili na lomači. Takvo ponašanje nije normalno i nema svatko razumijevanja za moj pms-ić, nemam više ni sama za sebe :s
2017 01 21
Ne znam šta te muči, ali sretno :)
2017 01 21
Ne gutaj otrov od tableta, THETA HILING izvrsna terapija.... sve je u našoj glavi....
2017 01 21
Najbolje da odeš kod psihologa ili običnog liječnika....pa prvo probaš time imaš i alternativne načine...nekad i tjeskobu vole zamjenit depresijom....npr moj brat je bio cisti primjer anksioznosti i blage depresije ako se to tako moze ugrubo nazvati...ajme koje je njemu psihijatar tablete prepisao...s tim da sam ja ludila...jer sam uvjerena da to nije bilo za njega...on je trebao blagu terapiju...eventualno misar...neki helex...da mu malo sredi misli...pa da vidi dal je ok ili ne..on kad je bio na helexima bio je ok...i išlo je na bolje...međutim od stresa je zavrsio na hitnoj di je zavrsio kod psihijatra...koji mu je dao terapiju...koju ja nebi prepisala oboljelima koji su u kliničkoj depresiji...da ne pišem da je pio 12 tableta dnevno ....12.!! haldole....sanvale...etc...koji organizam to može podnjet i normalno...funkcionirat...cak i ako ti nije dobra terapija..tijelo pocinje reagirat u skladu s time što piješ..izlučuje sve i svašta...tak da je moj brat...koji je bio fenomenalan...i koji ne da nema stvari koju nije mogao napravit...sad ga gledam kao da je neko dijete od 30 godina. sto su tablete od njega napravile..srce mi puca svakog dana...s toga...probaj bilo što drugo...ja sam imala problema s tjeskobom i to jako velikom...kupila sam amantilla relax kapi..na biljnoj bazi meni su puno pomogle...jer neznam dal bi se od svih problema uspjela iz kreveta dic...i da ne postoji cudesna tableta i da odjednom budemo sretni...vjerujem da je sreca put....a ne odredište...tak da najcesce sami moramo odlucit kakav ce to put biti...tesko je i danas vecina..pod stresom i ima slicne probleme..samo kazem...bilo sto prije tableta...jer nazalost sve ih je lakse dobit...
2017 02 08
ako su svi ioni kationi anioni pobrkani u organizmu (figurativno )normalno je da psihijatar nemoze od prve pogoditi terapiju da sve stavi u balans .dug je to proces cak i ako je nesto sto se nama cini (malo depra)nista posebno ,i nije svaki organizam isti. Zao mi je zbog brata lolypop nadam se da ce krenut na bolje ...mog ujaka nisu ljecili nego malo helexa bit ce ok,pa ga nema vise
2017 02 08
moj brat je radio pretrage od kompletne krvne slike..hormona....testova....alergijskih...snimanje glave...tijela...sve...i sve uredno...problem je u tome sto on je dosta emotivan...tj on je takav tip osobe...pre dobrocudan....njemu ako tri put kazes da crno - bijelo on bi povjerovao u to..a di neces di psihijatar koji izvrti recenicu istu na deset strana u minuti nece te izmotat...dobro sad malo bukvalno to...i ugrubo..ali sam medicinske struke i znam o cem pricam..plus naslusala sam se isto ljudi kojima su svasta uvaljivali.. zao mi je sto vise nisam oko toga skakala al eto...nedao Bog vecega zla..problem je što mnoge bolesti imaju jako slične simptome..pogotovo kad su te hormonalne promjene u pitanju...tipa štitnjaca i sl......najbolje kad negdje citam clanaka...ako imate ove simptome..( umor..stres..nesanica..znojenje..zabrinutost....bolujete od tog i tog)...zivimo takvim tempom..da je pitanje tko to nema? i svatko tko cita tako nešto pomisli...e da da..to baš imam ja..
2017 02 08
Neznam ali ja bi voljela da su mom ujaku dali terapiju jer oko vidim kod muza od susjede čovjek suicidan sad nakon 6 mjeseci pogađanja terapije je sasvim ok,ne ok onako nago i krvnom slikom hormonima sve je u balansu a bio je totalno posemeren.mislim da su mu 3 terapije mijenjali neznam koliko je pio tableta ,sad se sve to smanjuje (ne izbacuju mu nista samo doze smanjuju ).a moj jadni ujak samo helex helex malo ste u depri i u 46-toj se pozdravio s nama oproštajnim pismom . Naravno da to pretjerivanje po meni ima isti učinak kao ignoriranje problema
2017 02 08
1 2 Sljedeći