Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

mojekrpice.hr /

Pomoć na stranici /

Drage cure/žene trebam informacije.

Naime,muž i ja smo odlučili da odemo živjet u Austriju točnije kod Beča.Situacija je ukratko...živimo sa svekrvom i financiramo je.Max. nas iskorištava.Sjela je legalizacija za kuću,kazne za krivu gradnju (koja je sagrađena prije 35god,gradili pijanci), radi se o velikoj cifri (od 15.000kn pa nadalje).Plaća je mala,imamo bebu,svekrva i šogor kunu ne daju u kuću i sad.....želimo ići.Maknut se zauvjek od svega.Mladi smo par i nemamo ovako svoj život,svoje JA,nismo sretni.Intenzivno tražimo posao u struci za muža,nemamo nikoga tamo.Dali se koja razumije u to koja je procedura odlaska i dobivanja papira?Ja sam 9 god živjela u Njemačkoj u Kelnu,želja nam je otići u Austriju daleko od svih.Molim samo ozbiljne i dobronamjerne komentare tj. izjave.
2014 07 29
sretno nadam se da će ti netko dati korisne informacije [:zaljubljen]
2014 07 29
držim vam fige!!! [:sramezljiv]
2014 07 29
Žao mi je zbog tvoje situacije, jedino ti mogu reći što ja znam. Također sam planirala otići, i KOLIKO JA ZNAM , potrebno je samo otići gore, prijaviti boraviše - otvorene su granice pa ti ne trebaju silni papiri kao što svi pričaju [:smijesi] jedino bi trebala imati nekoga gore da garantira za tebe, ako znaš jezik, prijavi boravak u Beču i možeš se prijaviti na zavod za zapošljavanje, a oni koji neznaju jezik, (tako sam samo čula, u to nisam sigurna) osigurava država besplatan tečaj njemačkog jezika... Čitala sam da i po novome imaš pravo na 6.mj. njihove pomoći/naknade da nađeš posao, onda se kao prekida jer se masovno iskorištava to ... eto nadam se da sam ti barem nekako pomogla [:hihot] sretno draga [:poljubac]
2014 07 29
Dobronamjeran savjet ti je da iz jedne loše situacije ne srljaš u drugu. Drugim riječima, nek se nitko nikamo ne seli dok ne radi. Prvo nek ide muž, kad se "ustabili" dođete ti i dijete. Inače ćete se još pokunjeni i u još većim dugovima vratiti doma. Barem sad budite mudri, ako niste prije. I moj iskren savjet ti je da se za informacije oko papira obratiš mjerodavnima, jer već vidim kako ti neke pišu hrpu gluposti. Nije otići van samo tako, kako mnogi misle i govore.
2014 07 29
Znam da nije jednostavno.Imam ja puno iskustva jer sam dobila njemačko državljanstvo pa zbog braka i svega ostalog se toga odrekla.Vratila se u HR gdje sam i rođena.Mi ne mislimo srljat.Muž ovdje u ZG ima dobar posao ali je jako malo plaćen.I svi ostali problemi su nas dotukli.Previše se žrtvujemo za ništa.Ja znam njemački savrseno.
2014 07 29
Evo jedna jako korisna informacija. Ako imas facebook pronadji grupu- Idemo u Austriju. Ili Idemo u Njemacku,imas milijun jako korisnih inf.vezano za odlazak tamo. Ako ne mozes naci javi se u inbox pa ti dam link,imas stvari o radnim dozvolama,prijavi boravka,stranice na kojima se trazi posao,inf o djecjem doplatku,u svakom slucaju sretno :)
2014 07 29
A zašto se ne vratiš u Keln skupa sa mužem i bebom? Zašto sada Austrija?
2014 07 29
Viel Glück! [:smijesi]
2014 07 29
draga moja,,i ja ti mogu reci iz pouzdanih informacija da je ovo tocno sto je Melita19 napisala,,treba ti netko da te prijavi najmanje 3 mj za boraviste tamo,,i onda se prijavljujes na biro,,pogotovo ti je prednost ako znas jezik,,ja imam jako punoooo rodbine u Beču,,i prije mjesec dana sam bila tamo,,i ja i muz smo u prici oko toga da takoder odemo tamo.
2014 07 29
Ne mogu se vratit u Njemačku jer sam imala državljanstvo i odrekla ga se nakon par mjeseci.Jednom kad dobijes papire i odreknes ih se nema vise povratka.Pitala sam.Hodala po kelnu i po općini i drugim ustanovama.Zapeli smo za Austriju jer su tamo najbolji uvjeti za život.Samo da nađemo posao u struci.
2014 07 29
Za Njemačku znam da možeš npr. naći sezonski posao za 6 mjeseci...u tom periodu nemaš brige oko papira, tj. poslodavac osigurava sve sezonskom radniku, a nakon tih šest mjeseci možeš tražiti stalnu dozvolu za rad...i ako je odobre pokušaš se dalje tamo skrasiti. To je slučaj jedne moje sestrične. Za ostale zemlje Europe znam da možeš prijaviti boravak na temelju toga što smo u EU. Ali taj boravak dalje ne osigurava nikakva daljnja prava. Dakle- nemaš pravo na rad, ni sva ostala prava dok na neki način ne ostvariš punopravan status građanina te zemlje putem privremene ili stalne radne dozvole/stalnog ili privremenog boravka. Tu dozvolu možeš dobiti 1.ako si visokokvalificiran radnik koji u zemljama EU traži posao - traje samo 6 mjeseci i tada taj status gubiš. 2. ako već imaš poslodavca koji je u toj zemlji EU tvoj sponzor (koji plaća za tebe doprinose, ali i za tvoju obitelj) 3. ako si član obitelji osobe pod rednim brojem 2 4. ako si član obitelji državljanina te eu zemlje, što se odnosi na supružnike, djecu te roditelje koji nemaju živuću rodbinu u svojoj materinjoj zemlji U ta 4 slučaja možeš odseliti u neku zemlju EU i dobiti punopravan status njihova građanina. U drugim slučajevima, možeš se preseliti i prijaviti boravak, ali bez ikakvih drugih prava koje bi na temelju tog boravka mogla ostvariti.
2014 07 29
moram ti reći da si se gadno zezla kada si se odrekla njemačkog državljanstva..nije mi jasno zašto, jer si usporedno mogla uzeti i hrvatsko [:place] Na temelju tvojeg državljanstva, mogla si i suprugu i djetetu osigurati papire za boravak i rad u Njemačkoj, ali i u bilo kojoj zemlji EU jer Hrvatska još sljedeće 2 godine ima ograničenja, a najvjerojatnije će ih imati sljedećih 7, što je maksimum, dok Njemačka to npr. nema. Ali, u svakom slučaju, želim ti sretno!
2014 07 29
samo da nadodam: 2. ako već imaš poslodavca koji je u toj zemlji EU tvoj sponzor (koji plaća za tebe doprinose, ali i za tvoju obitelj) taj poslodavac također mora tražiti dozvolu...nekog iz Hrvatske može dovesti jedino ako u njegovoj zemlji ne postoji nitko tko odgovara kvalifikacijama za posao...
2014 07 29
Ja sam se odrekla papira jos prije 4 god dok nisam imala dijete.Upoznala sam muža i veza na daljinu nije dolazila u obzir.On nije htjeo ostaviti svoj posao u ZG da bi u Njemačkoj radio na bausteli.Sve se to brzo odvijalo.A osim toga,nije istina da možes imati oba drzavljanstva.Mene su zvali i pitali.Rekli su:ostavljaš li svoje državljanstvo ili ga se odričeš jer si ostvarila pravo na njemacko.Oba ne mozes imati.Možda jesad drugačije jer smo u EU ali prije 4 god to nisam mogla.Osim toga i da sam si ostavila državljanstvo oni bi mi ga ukinuli jer ne živim u Njemačkoj i ne radim tamo.
2014 07 29