Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Kastracija mačke

Lijep pozdrav za sve mačkoljupce. :) Dakle, imam mladu žensku mačkicu u dobi od 5-6 mjeseci. Započela je sa prvim tjeranjem. Idući tjedan ima termin operacije kastracije. Pa bih zamolila vlasnice koje su imale iskustva da mi iznesu svoja mišljenja i savjete. Naime, istraživala sam da prije operacije mačka ne smije jesti 12 sati ali može piti vodu . Potom nailazim na druga objašnjenja da maci nije dozvoljeno jesti i piti 24 sata prije operacije, što mi se čini malo pretjeranim. Pošto je dosta nemirna, nervozna mislim da bez hrane i vode 24 sata bi pogoršalo njezino ponašanje a i ovako vodimo borbu s njom. Nastojim joj pomoći koliko god mogu ali bezuspješno. Također, zanima me nakon koliko vremena od operacije smije jesti, s obzirom da će neko vrijeme biti omamljena osjetila od anestezije. Pa zamoljavam Vas i ako znate način kako da joj olakšam taj proces jer stvarno već par noći nitko nema odmora.Nije životinjica kriva ali bila bih zadovoljna kad bi čula pokoji savjet. Puno hvala <3
2018 12 23
Ne smijete joj davati jesti ni piti prije kastracije. Voda je kao i hrana u zelucu. Mi smo naseg macka kastrirali u 9 ujutro i nije smio jesti ni piti od ponoc, dakle 9 sati. Sto se tice hranjenja nakon operacije rekli su nam da mu damo jesti po malo kada prodje efekt anestezije, dakle kad prestane teturati biti nestabilna, zanositi itd. U svakom slucaju to vam je sve trebao reci veterinar, najbolje pitati njih. Sretno bit ce to sve ok mace se za cas oporave od operacije.
2018 12 23
U redu hvala vam na vašim savjetima <3
2018 12 23
Najbolje da pitate veterinara, ali da, moj nije smio jesti cca 12 sati prije operacije, a piti 8 sati. Nakon operacije, kad dođete kući, budete sami vidjeli kako će se oporavljati od anestezije. U svakom slučaju davati kad dođe k sebi i malo po malo. Hranu svakako malo po malo, najbolje nešto laganije, jer postoji vjerojatnost da povraća, isto kao kod ljudi. Dobit ćete uputstva od veterinara kad odlazite doma. Nemojte se previše brinuti, životinje to bolje podnesu nego mi vlasnici :)
2018 12 23
Ne smije niš jesti ni piti 10-12 sati prije jer ako ima neprobavljene hrane ili vode u želucu tokom opće anestezije bi se mogla ispovraćati i u najgorem slučaju i ugušiti. Oporavak ovisi od mace do mace, moja je bila kao nova čim je došla od veta, budna, nije ni teturala ni bila omamljena, baš se po ničemu nije dalo zaključiti da je bila na operaciji. Dok jedna maca lutalica koju sam kasnije vodila na sterilizaciju je još spavala kad sam je popodne pokupila, probudila se nakon sat vremena kad je došla doma i bila je omamljena skroz do navečer. Važno je pripaziti par dana dok je svjež šav da ne skače i da si ne liže ranu jer bi mogli šavovi popucati pa biste je morali voditi da ju opet zakrpaju. Najbolje joj je staviti onaj ovratnik, u početku će se buniti ali brzo se bude navikla. Svojoj sam skidala 3-4 puta dnevno na pola sata da se može očistiti, ali sam ju za to vrijeme pazila da si ne liže ranu.
2018 12 23
da naravno sve mi je jasno.. poslušat ću vas hvala vam na svemu :) recite mi da li ovratnik dobivam od veterinara ili sama to nabavljam?
2018 12 23
Mi smo za nasu macu Mašu morali sami kupit.
2018 12 23
> Tincybaric: > Mi smo za nasu macu Mašu morali sami kupit. a gdje ste kupili? naš grad je malen pa ne znam imamo li mi
2018 12 23
Ovratnik kupujete sami, ali uglavnom ga prodaju i svi veterinari, pa ga vjerojatno možete kupiti tamo gdje ide na operaciju. Važno je da ne jede 12 sati prije operacije, i toga se pokušajte držati jer će i maci i vama biti lakše. Ja imam različitih iskustava s ovratnikom: dvije su mace to podnijele disciplinirano i bez frke, ali jedna je imala napadaje panike svaki put kad bih joj stavila ovratnik - trčala je uspaničeno i bezglavo, zalijetala se u zid, zapinjala za namještaj... tako da ju nisam imala srca dodatno traumatizirati pa sam joj skinula ovratnik ali smo pored nje dežurali i pazili da si ne liže šavove. Svaka mačka ima jedinstven karakter, pa budite spremni da su moguće različite reakcije. Sretno!
2018 12 23
razumijem..ovratnik me najviše i brine jer eto moja je još uvijek ajmo reć bebica :) tako gledam na nju dosta je zaigrana vesela i divlja ponekad..vidjet ćemo kako će se ponašati budem vas obavijestila sve nakon sterilizacije..u četvrtak je termin..hvala vam na svemu puno ste mi pomogle :)
2018 12 23
I nasa je bila nemirna i mijaukala tuzno cijelim putem do veterinarke. Tih 10min voznje je trajalo kao 2h. Taj dan operaciju veterinarka i njen muz nisu uspjeli obaviti jer se ona borila kao lavica, branila da je slucajno ne taknu ili pristupe te su rekli da su joj i uspjeli dati anesteziju da bi joj srce stalo. Dobili smo onda pastu neku, za smirenje...i da dodjemo za 2 dana. Nije primirisala zdjelicu s hranom pa smo je opet vozili za 2 dana na operaciju. Tada smo ponijeli i dekicu na kojoj je voljela spavati i prekrili transporter njome te ju je seka mazila i tepala joj a veterinarka s druge strane žic injekciju u guzicu. 😆 Operacija je prosla super, i sreca da su prepoznali njen karakter te joj stavili duple savove jer je ubrzo nakon sto se probudila i pocela bauljati po stanu, lizala prve. Mi u panici zovemo veterinarku jer nismo skuzile druge savove, ali je rekla da budemo bez brige. Sretno micki, cure su sve ostalo rekle prije mene. 😊
2018 12 23
> turky5: > > Tincybaric: > > Mi smo za nasu macu Mašu morali sami kupit. > a gdje ste kupili? naš grad je malen pa ne znam imamo li mi Ovratnik smo kupili u veterinarskoj ambulanti. Moja maca se isto natezala s ovratnikom, bas mi ju je zao bilo gledat ali ipak je to za njeno dobro bilo. Dok je bila pod utjecajem anestezije cak je znala i hodat unatrag tako da se nemojte zacudit ako i vasoj maci bude tako...proci ce za dan, dva
2018 12 23
Hvala vam na trudu i na tome sto ste podjelile iskustva :)
2018 12 23
Najbolje je macu držati što duže bez jela zbog anestezije jer se mogu ispovraćati i onda dođe do komplikacija. Kod mene je običaj da ako idu popodne na anesteziju večer prije je zadnji obrok, ujutro samo voda i onda dalje ništa tako da i želudac i mjehur budu prazni. Slijedeći obrok ide drugo jutro nakon operacije i to neka lagana hrana tipa kuhanog mesa. Ovratnik ti mislim neće trebati, jedino pazi da maca par dana poslije operacije ne skače na visoka mjesta i ne napreže se da ne dobije bruh. Po operaciji ju obavezno ostavi na jako toplom i zatvorenu u transporteru. Toplina zbog anestezije, a zatvorenu da se ne ozlijedi dok se budi. Moje obično budu zatvorene do drugog jutra, onda ih puštam van kad sam ziher da su došle k sebi.
2018 12 23
Evo moja je narucena ujutro rano u 7 cetvrtak tako da kao sto su curke napisale 12 sati joj necu nista davati..u transporteru ima svoju dekicu a inace uvijek spava sa mnom :) Cula sam da se mace dosta debljaju nakon sterilizacije ..inace sam joj dosad kupovala hranu za mace iz Lidla..sa vitaminima i proteinima..takode i whiskas da nije na suhoj hrani..da li hrana za stelizirane mace ima sve potrebno jer moja je jos mlada i jos ce se razvijati..da li bi joj to bilo dovoljno i zdravo nakon oporavka ? Ili ste vi ipak ostali na uobicajenoj prehrani ? :)
2018 12 24
1 2 3 4