Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

mojekrpice.hr /

Pomoć na stranici /

Vlasništvo kuće!!

Trebam pomoć! Moj bi otac htio prepisati kuću na mene, imamo dvije kuće, jedna u kojoj živi otac i majka, s mojoj braćom i ova duga koju sam ja renovirala i stanujem u njoj....ta kuća stoji na oca i pola na majku, sad bi on napravio prijenos, ili barem neki papir, da se zna da kuća kasnije bude moja, da nema nikakvog drugog naslijedatva... Dal možda znate kud se to treba ili i kako uopce to ide?? Svaki savjet je dobrodošao! Puno Vam hvala
2020 01 21
Pozdrav! Imala sam tu situaciju prosle godine i jedini ugovor kojim se mozete pokriti je ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Ugovor se kupi u narodnim novinama, ispunite ga i solemnizira se kod javnog biljeznika( trosak cca 2500kn), to je jedini ugovor kojim se vi osiguravate da nakon smrti oca/majke postajete vlasnica kuce te ostatak obitelji braca/sestre nemaju prava potrazivanja prema istome.
2020 01 21
> MartinaTonkovic: > Pozdrav! > Imala sam tu situaciju prosle godine i jedini ugovor kojim se mozete pokriti je ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Ugovor se kupi u narodnim novinama, ispunite ga i solemnizira se kod javnog biljeznika( trosak cca 2500kn), to je jedini ugovor kojim se vi osiguravate da nakon smrti oca/majke postajete vlasnica kuce te ostatak obitelji braca/sestre nemaju prava potrazivanja prema istome. Zar dosmrtnim uzdržavanjem ne prelazi sva imovina trenutkom potpisa ugovora, znači odmah? Što je sa darovnim ugovorom? Mislim da se čak ne plaća porez ako se radi darivanje između obitelji.
2020 01 21
ugovor o dosmrtnom je kad odmah prepisujete na sebe nekretninu ugovor o doživotnom je kad nakon smrti osobe prepisujete nekretninu (tu po zakonu ostali nasljednici imaju pravo tražiti nužni dio uz izliku da niste ispunjavali sve što vas je ugovor obavezivao) darovni je najbolji u ovom slučaju, ode se s papirima u poreznu i ako ispunjavate uvjete ne plaćate porez uopće
2020 01 21
Da, i mene zanima to darovno... nebi se trebalo nista plaćati..sad, neznam> malllaaaa: > > MartinaTonkovic: > > Pozdrav! > > Imala sam tu situaciju prosle godine i jedini ugovor kojim se mozete pokriti je ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Ugovor se kupi u narodnim novinama, ispunite ga i solemnizira se kod javnog biljeznika( trosak cca 2500kn), to je jedini ugovor kojim se vi osiguravate da nakon smrti oca/majke postajete vlasnica kuce te ostatak obitelji braca/sestre nemaju prava potrazivanja prema istome. > Zar dosmrtnim uzdržavanjem ne prelazi sva imovina trenutkom potpisa ugovora, znači odmah? > Što je sa darovnim ugovorom? Mislim da se čak ne plaća porez ako se radi darivanje između obitelji.
2020 01 21
Na darovni ugovor nema placanja poreza ali on se moze pobijati od strane drugih clanova obitelji brace i sestara
2020 01 21
> Tinaland.cro: > ugovor o dosmrtnom je kad odmah prepisujete na sebe nekretninu > ugovor o doživotnom je kad nakon smrti osobe prepisujete nekretninu (tu po zakonu ostali nasljednici imaju pravo tražiti nužni dio uz izliku da niste ispunjavali sve što vas je ugovor obavezivao) > darovni je najbolji u ovom slučaju, ode se s papirima u poreznu i ako ispunjavate uvjete ne plaćate porez uopće Moram reagirati jer ovo je netočno!!! Upravo suprotno; U darovnom ugovoru ostali nasljednici prvog reda mogu tražiti nužni dio, odnosno povrat nužnog dijela iz dara, a Prilikom ugovora o doživotnom, odnosno dosmrtnom uzdržavanju toga nema, ali se plaća porez. Savjeti kod ovako ozbiljnih pitanja se ne traže po internetu, već kod osoba koje su stručne za to. Treba otići bilježniku i on će napraviti ugovor te solemnizirati ga. U Zagrebu je to cca 3500 kn troška. Kad darovnim ugovorom ide imovina s roditelja na dijete ne plaća se nikakav porez.
2020 01 21
Da, upravo tako je i meni odvjetnik rekao zato sam ja i napravila o dozivotnom.. > Tanči14: > > Tinaland.cro: > > ugovor o dosmrtnom je kad odmah prepisujete na sebe nekretninu > > ugovor o doživotnom je kad nakon smrti osobe prepisujete nekretninu (tu po zakonu ostali nasljednici imaju pravo tražiti nužni dio uz izliku da niste ispunjavali sve što vas je ugovor obavezivao) > > darovni je najbolji u ovom slučaju, ode se s papirima u poreznu i ako ispunjavate uvjete ne plaćate porez uopće > Moram reagirati jer ovo je netočno!!! > Upravo suprotno; U darovnom ugovoru ostali nasljednici prvog reda mogu tražiti nužni dio, odnosno povrat nužnog dijela iz dara, a Prilikom ugovora o doživotnom, odnosno dosmrtnom uzdržavanju toga nema, ali se plaća porez. > Savjeti kod ovako ozbiljnih pitanja se ne traže po internetu, već kod osoba koje su stručne za to. > Treba otići bilježniku i on će napraviti ugovor te solemnizirati ga. > U Zagrebu je to cca 3500 kn troška. > Kad darovnim ugovorom ide imovina s roditelja na dijete ne plaća se nikakav porez.
2020 01 21
mogu roditelji napraviti i oporuku po kojoj nakon smrti oca vama ostaje njegov dio te nakon smrti majke vam ostaje njezin dio te kuće... oporuka ne mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, ali u oboruci moraju biti navedena barem 2 svjedoka imenom, prezimenom, oib, adresa i potpis svjedoka isto tako na ostavinskoj raspravi i te oporuke braća imaju pravo tražiti nužni dio pošto je vama u interesu da postanete vlasnik odmah radi uloženog novca, onda je najbolje da vam roditelji to izravno daruju dok su još živi i mislim da se ne plaća porez na kad roditelji daruju prvu nekretninu djeci nego tek kad bi recimo mama/tata darovali nekretninu svojoj braći ili nekoj trećoj osobi
2020 01 21
Još jedna mogućnost je da Vam roditelji prodaju kuću za neki minimalni iznos, ukoliko podižete kredit u tu svrhu, novac koji im bude isplaćen - da Vam vrate i zatvorite kredit. Pod uvjetom da ne ugovarate subvencionirani kredit. Jedan od sigurnijih načina gdje Vam nitko ne bi mogao osporavati pravo vlasništva.
2020 01 21
Sutra ću otići kod bilježnika za savjet... Hvala Vam
2020 01 21
Zasto ne bi "kupili" kucu..? Ako vam je prva nekretnina ne placate porez
2020 01 22
Imam već kredit, koji sam uzela za adaptaciju...> ivy4862: > Zasto ne bi "kupili" kucu..? Ako vam je prva nekretnina ne placate porez
2020 01 22
Ugovorom o doživotnom, odnosno dosmrtnom uzdržavanju se obvezujete da ćete brinuti o toj osobi do smrti. To znači da iako ste zakonski i moralni obveznik brinuti za roditelje, u slučaju sklapanja takvog ugovora ostala djeca nemaju više tu obavezu. Pod brigu spada npr. vožnja doktoru, plaćanje doma za starije... Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju porez plaćate odmah u cijelosti, a kod doživotnog se porez umanjuje za vrijeme trajanja ugovora (kada ste brinuli o njima).
2020 01 22
Ugovor o darivanju. Tako su moji roditelji meni poklonili svoju kuću. Ima ga u Narodnim Novinama za kupiti. Ispiše ga doma, povjerite potpise kod javnog bilježnika. Kopiju ugovora i prijedlog za uknjižbu (takodjer kupiti u NN), 250 kn prijstojbe. I sve je gotovo u 1 danu. Sud čekaš min. 2 tjedna. I to je to.
2020 01 22
1 2 Sljedeći