Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljubav, obitelj, djeca, psihologija /

O djeci /

Bolovanje za dijete mlađe od 3godine

Drage mame, kakva su prava nas roditelja dok smo na bolovanju zbog djeteta mlađeg od 3godine..naime, nakon porodiljnog sam promijenila poslodavca i neugodno se iznenadila kad sam zbog bolesti djeteta (5 radnih dana) ostala bez cetvrtine place. Naime, receno mi je da imam pravo na samo 25% osnovice place jer ne radim 9mj u kontinuitetu, niti 12mj u zadnje 2 god s prekidima. U biti, porodiljno se ne broji jer nisam imala uplate od poslodavca u tom razdoblju? Ima li netko slicno iskustvo?
2020 02 14
Mi imamo dvije djelatnice koje nisu zaposlene dulje od 9mj i bile su na bolovanju nekoliko puta u nazad 3mj. Ništa im se ne skida s plaće. Dok su kolegici koja ima djete preko 3god skinuli.
2020 02 15
kod bolovanja radi njege djeteta starosti do 3 godine naknada iznosi 100% osnovice za naknadu. znači treba dobiti normalnu plaču
2020 02 15
Ja sam se isto neugodno iznenadila bila sam na bolovanju radi djeteta 3 dana, 2 mjeseca nakon povratka s porodiljnog. Satnica za ta 3 dana mi je bila 15 kn znaci manje nego da radim u student servisu. Ide prosjek zadnja 3 mjeseca a 100% osnovice je za naknadu od oko 4200 kn tako da tko ima veću plaću od te naknade dobije značajno manje.
2020 02 15
Hvala svima na odgovoru. Ja sam za 5 dana dobila 180kn 🙄 placa mi ne prelazi 4200.
2020 02 15
> bran32: > Ja sam se isto neugodno iznenadila bila sam na bolovanju radi djeteta 3 dana, 2 mjeseca nakon povratka s porodiljnog. Satnica za ta 3 dana mi je bila 15 kn znaci manje nego da radim u student servisu. Ide prosjek zadnja 3 mjeseca a 100% osnovice je za naknadu od oko 4200 kn tako da tko ima veću plaću od te naknade dobije značajno manje. Moje kolegice imaju veću plaču od 4200 i nije im ništa oduzeto za bolovanje s djecom od 2g.
2020 02 15
Pogledajte na stranicama HZZO http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/naknada-place-za-vrijeme-bolovanja/ Naknada plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće: za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem, za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta i prava na rad s polovicom punog radnog vremena, za vrijeme korištenja dopusta za slučaj smrti djeteta, u slučaju mrtvorođenog djeteta ili smrti djeteta za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta, za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života, za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe, za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini, za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog priznate ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Mjesečna osnovica osiguranja za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, umanjena za doprinos za mirovinsko osiguranje, porez i prirez. Najniži mjesečni iznos naknade plaće, za puno radno vrijeme, iznosi 25% proračunske osnovice, odnosno 831,50 kuna. Najviši mjesečni iznos naknade plaće, za puno radno vrijeme, kada se ona isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, je proračunska osnovica uvećana za 28%, odnosno 4.257,28 kuna.
2020 02 17