Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Odjavi se

Forumi /

Slobodno vrijeme i hobiji /

Putovanja, odmori /

Putovanje u Portugal

Lijep pozdrav. Zanima me da li je koja od vas bila u skorije vrijeme u Portugalu, tj Lisabonu i Portu. U 7mj planiram otići tamo na tjedan dana, pa me zanima gdje je najjeftinije rez smještaj, rentanje automobila, prijedlozi za posjećivanje. Prijedlozi su dobrodošli. :D
2020 03 04
Ja sam bila prošle godine u Lisavonu...apartman povoljno preko Airbnb u samom centru grada, kvart Baixa-Chiado, jeftiniji su od npr.Španjolske. Hrana je svugdje dosta dobra, pogotovo riba, super kvalitetna, poznati su po bakalaru na 100 načina, probajte i kirnju, a cijene su niže od naših, vino obvezno :) prilično jeftino a odlično. Obvezan i njihov nacionalni kolač Pasteis de nata. Inače je sve jeftinije, kava 1 eur, po dućanima 20-30% niže cijene nego kod nas. Mi nismo rentali auto, nema potrebe, dobro su povezani i puno je brže, odlično organiziran metro, autobusi i čuveni tramvaj...u kojem ima najviše džeparoša, ali obvezno se provozajte. Inače je promet ludilo, sve je brdovito, jako uske ulice pa ćete, ako uzmete auto ostati u koloni po sat vremena, a nemate di ni parkirat. Taxi (uber) je od aerodroma, koji je u gradu, do centra cca 15 eura, U Lisabonu su trgovi prekrasni i uglavnom je sve bitno smješteno u centru, obvezno Carmo Archaeological Museum, Mercado da Ribeira, Elevador de Santa Justa….prekrasan pogled na cijeli grad. i na najvećem gradskom trgu Praca Imperio je odličan gradski-historijski muzej, gdje vam u cca 1 sat ispričaju, u šetnji sa slušalicama, cijelu povijest Lisabona, i baš je interesantno, odlično napravljeno. Malo izvan centra, uz obalu, možete busom, a sve u istom pravcu, je predivan Mosteiro dos Jeronimos, fantastična arhiktektura Museum of Art, Architecture and Technology, , Kula Belem,Vasco da Gama Bridge, Spomenik otkrićima.
2020 03 05
I ono šta nikako ne smijete propustiti je mjesto Sintra, malo izvan Lisabona, do koje možete ići vlakom, cca 20 min vožnje oko 2,5 eura, ali kad dođete tamo, nemojte šetati po gradu, nego odmah uzmite autobus, cca 5 eura povratna, par metara je od željezničke, koji će vas odvesti na brdo u blizini, i na njemu su 3 mjesta za obvezno obići Castelo dos Mouros Quinta da Regaleira i Palaze Pena sa parkom I računajte da vam za taj izlet vam treba cijeli dan. I jedno od interesantnijih mjesta je Cabo da Roca, najzapadnija točka EU, isto vlakom, treba vam cca pola dana za izlet, a možete isti dan i do Cascais, malo simpatično mjestu u blizini Cabo de Roca, autobusom, sa odličnim restoranima i galerijama. I ako vas zanima, odličan muzej, odmah do aerodroma, u kojem možete ostaviti i prtljagu u ormariće ...najbolje ga posjetiti na dolasku ili povratku, najveća privatna kolekcija u svijetu Calouste Gulbenkian Museum, jedna zgrada je muzej, druga Moderna galerija I prije nego krenete, nabijte malo kondiciju :D cijeli Lisabon je brdovit i stalno se negdi penjete, super za dobit muscul fiber :D
2020 03 05
Bila sam u Portugalu prije mjesec dana. Obišli Porto, Lisabon, Sintru i Cabo da Rocu. Smještaj uzimajte slobodno preko Bookinga. Za Porto smo mi iznajmili apartman u centru i to Camões Lookout (naziv apartmana na Bookingu). Nas je išlo 7 pa je nama odgovarao veliki apartman. Ali čisto da si vidite zbog adrese. Ovo je top lokacija bila. Za Porto vam mogu preporučiti posjet maloj vinariji gdje se izrađuje pravo porto vino, zove se vinarija Porto Augustos-mala obiteljska vinarija-10€ se plati ulaz, pola sata obilaska vinarije i kušanje u cijeni. Mogućnost kupnje vina za tu ulaznicu plaćenu od 10€ , a ako je skuplje doplata. U Portu je najpoznatije jelo -Francesinha-sendvic, znacajka Porta, komad junetine na kojem je sunka, kobaja, snita kruha i sir i pliva sve u umaku od rajcice i piva izgleda dobro (1.mjesto i najpoznatiji restoran za isto je Cafe Santiago- cijena 8,50€), ali može se pronaći bilo gdje u gradu. Također, popularan je i sendvič Bifana-sendvic punjen mariniranom svinjetinom - street food. Bacalhau a bras (restoran Trinkas u Portu-8€ juha gl.jelo pice po.izboru kava)- najpoznatije jelo, bakalar s przenim krumpirom, jajem, zacinima i maslinama. Nipošto nemojte zaobići u Portu-Livraria Lello- knjiznica Harry Potter stila Što se tiče ostatka razgledavanja Porta, sve je prekrasno, prošećite na obe strane, sve je u bojama i živopisno. Iz Porta za Lisabon smo išli busom za što smo kupili 1 dan ranije na kolodvoru kartu povratnu jer smo iz Porta letili i natrag i koštala je po osobi povratna karta oko 30€.
prije 27 dana, 11:55
Lisabon - znači kakav grad. Wow. Mi smo bili smješteni u najpoznatijoj party ulici u kvartu Bairro Alto. (nama je to odgovaralo jer volimo izlaziti) Doslovno ispod našeg balkona je bilo stotine ljudi. Obavezno jednu večer otići na večeru uz fado. U našem kvartu se nalazilo dosta takvih restorana, ali evo tvrde da je Tasca do chico restoran najbolji. Mi smo bili u restoranu preko puta i bilo je super. (nije nam se dalo čekati u redu) Navodno u kvartu Alfama je također izvrstan fado. Što se tiče razgledavanja: Lift - uspinjača Elevador de santa justa, trg Praca de Comercio, popularan tramvaj broj 28 - nema potrebe za vožnjom istim, bezveze, skup, naguran, a redovi dugački. Pijaca Mercado de Riberia - znači nešto najbolje. Hrpa restorana, ljudi se tu okupljaju nakon posla na čaši vina i ukusne obroke. Svaki dan smo tamo barem jedan obrok pojeli. Belem - tamo ima toliko toga (najljepši je Torre de Belem, Manastir Žeronimos, spomenik otkrićima) - istaknula bih da se tamo nalazi tradicionalna tvornica proizvodnje Pastel de nata (Pasteis de Belem) - najpoznatije slastice i obavezno probajte. Preukusna je. Crkva Convento do Carmo i arheološki muzej Rossio stanica željeznička - sodande možete vlakom do Sintre (prekrasan gradić pun dvoraca u bojama) pa busom iz Sintre za Cabo da roca - najzapadnije točke Europe Popularna jela su sva sa bakalarom, sardine, petisco (portugalska verzija španjolskih tapasa), kobaje od crne svinje. Mogla bih napisati knjigu, ali evo..ovo je par savjeta. Nadam se da će pomoći. Uživajte u Portugalu, prekrasan je. :)
prije 27 dana, 11:55
Hvala na prijedlozima 😊😊😊
prije 23 dana, 19:15