Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Odjavi se

Forumi /

Ljubav, obitelj, djeca, psihologija /

Psihologija /

Antidepresivi

Razmišljam u zadnje vrijeme da odem po recept za neki antidepresiv...ima li itko da je probao antidepresive, zanima me kako djeluju, ima li smisla to piti, koliko realno pomažu...čitam po netu svakakva iskustva, uglavnom negativna, pa me sad zanima neki savjet iz prve ruke...u depri sam goroj...svaki savjet je dobrodošao
2021 04 04
Noviji antidepresivi su dosta dobri lijekovi, tj. imaju dobru učinkovitost i malo nuspojava, a ne stvaraju ovisnost tako da se mogu prestati piti u bilo kojem trenutku. Osim što djeluju na raspoloženje pomažu i kod drugih simptoma depresije-nesanice, gubitka apetita, manjka energije itd., pa prema tome koji simptomi dominiraju tako se bira i vrsta antidepresiva uzimajući u obzir druge faktore jer ih ima zaista mnogo na izbor. Treba im jedno 3-4 tj. da počnu djelovati, s tim da se prvo popravljaju simptomi tipa nesanice, manjka apetita, pa tek zadnje raspoloženje. Zato ih mnogi odbacuju jer im nedaju dovoljno vremena. Ako pak ni nakon mjesec dana ne djeluje može se zamijeniti novim, dodati nešto. Depresija je bolest koja ograničava u svakodnevnom životu, pogađa uglavnom mlade ljude koji se srame ili boje potražiti pomoć i najbolje godine života provode bezvoljni u krevetu umjesto da se uhvate u borbu s njom. Liječenje depresije je općenito dobro, samo se ponekad ne pronađe ono što osobi odgovara iz prvog puta. Nije loša ni kombinacija s psihoterapijom. U svakom slučaju bolje je raditi nešto nego ništa i prepustiti se bolesti da uzima radost života.
2021 04 04
Zivim u njemackoj i tu studiram psihologiju, ali se vracam obitelji u hrvatsku svakih par mjeseci tako da znam hrvatski i sve sto mogu reci je da su antidepresivi farmaceutska zarada, nista drugo. Osobno ih nikada nebih uzela ili preporucila nekome. I to ti od srca govorim. Cak oni najgori slucajevi mogu i bez lijekova. Svaka depresivna osoba kaze da je umorna od zivota, ali ne umara sam zivot nego taj jedan problem koji stvara depresiju dakle cilj je ukloniti problem a ne zavaravati mozak tabletama. Tako da preporucam nekog dobrog psihijatra koji ce naci problem, koji ce si uzeti vremena i poslusati vas a ne trovati vas tabletama. Nema problema koji se neda rijesiti. A i cesto pomaze iskren razgovor sa bliskom osobom i strpljenje, ali nikako se zatvoriti u sebe i sutiti.. + nebih zeljela nekoga uvrijediti ili neciju vjeru, ne znam dali ste katolik ali mojoj prijateljici su molitva i ispovijed pomogli nakon sto se rezala i pokusala utopiti u kadi Ugodan dan zelim :)
2021 04 04
> MINIVY: > Zivim u njemackoj i tu studiram psihologiju, ali se vracam obitelji u hrvatsku svakih par mjeseci tako da znam hrvatski i sve sto mogu reci je da su antidepresivi farmaceutska zarada, nista drugo. > Osobno ih nikada nebih uzela ili preporucila nekome. I to ti od srca govorim. Cak oni najgori slucajevi mogu i bez lijekova. Svaka depresivna osoba kaze da je umorna od zivota, ali ne umara sam zivot nego taj jedan problem koji stvara depresiju dakle cilj je ukloniti problem a ne zavaravati mozak tabletama. Tako da preporucam nekog dobrog psihijatra koji ce naci problem, koji ce si uzeti vremena i poslusati vas a ne trovati vas tabletama. Nema problema koji se neda rijesiti. A i cesto pomaze iskren razgovor sa bliskom osobom i strpljenje, ali nikako se zatvoriti u sebe i sutiti.. > + nebih zeljela nekoga uvrijediti ili neciju vjeru, ne znam dali ste katolik ali mojoj prijateljici su molitva i ispovijed pomogli nakon sto se rezala i pokusala utopiti u kadi > Ugodan dan zelim :) Potpuno se slažem,ali morate znati da nismo svi isti ,i po jačini karaktera ,osobnosti i općenito snage da se borimo sa depresijom. Ja osobno sam svašta prošla u životu i nisam na tabletama ,ali sam zato upoznala jednu ženu na poslu koja je na 3 tablete po 1 mg ,i stalno povećava jer joj ne pomažu .Kad je pričala o svom životu i općenito kako i zašto je krenula,nije prošla ni 3% ,od mojeg života dok sam bila dijete ,tako da ne bih sudila nikome ,jednostavno se neki ljudi ne mogu nositi u životu i odaberu tablete,žao mi je zbog toga ali trebamo ih razumjeti i neosuđivati.
2021 04 04
Nije svaka depresija posljedica realnih problema koji se daju razgovorom rijesiti, postoji i kemijski disbslans u mozgu itd, banaliziranje ove bolesti je jako opasno.
2021 04 04
> ZrinkaVZ: > Nije svaka depresija posljedica realnih problema koji se daju razgovorom rijesiti, postoji i kemijski disbslans u mozgu itd, banaliziranje ove bolesti je jako opasno. Slažem se u potpunosti
2021 04 04
> ZrinkaVZ: > Nije svaka depresija posljedica realnih problema koji se daju razgovorom rijesiti, postoji i kemijski disbslans u mozgu itd, banaliziranje ove bolesti je jako opasno. Također je opasno antidepresive nazivati "otrovom", pa kada netko u to povjeruje, ne potraži pomoć ili postane suicidalan, nešto učini, hoćete to imati na duši? Naravno da i drugi oblici terapije pomažu, psihoterapija, molitva, radna terapija, psihoedukacija, ali osoba se treba ponekad prvo stablizirati lijekom, tj.kemijske procese u mozgu, valjda se u Njemačkoj uči nešto o bazičnim neurotransmiterima i monoaminska podloga depresije...nevjerojatno mi je da to dolazi iz usta srodne mi kolegice po struci. Otvaračici teme svakako savjetujem da ode na razgovor, možda ni ne treba antidepresiv, a možda i treba, svakako ovako na daljinu ni Vi ni ja to ne možemo reći. Ali ako je došlo do toga da se o tome čita na netu i otvara tema to je već znak da nešto nije u redu i da treba započeti borbu.
2021 04 04
> Fraagaria: > > ZrinkaVZ: > > Nije svaka depresija posljedica realnih problema koji se daju razgovorom rijesiti, postoji i kemijski disbslans u mozgu itd, banaliziranje ove bolesti je jako opasno. > Također je opasno antidepresive nazivati "otrovom", pa kada netko u to povjeruje, ne potraži pomoć ili postane suicidalan, nešto učini, hoćete to imati na duši? Naravno da i drugi oblici terapije pomažu, psihoterapija, molitva, radna terapija, psihoedukacija, ali osoba se treba ponekad prvo stablizirati lijekom, tj.kemijske procese u mozgu, valjda se u Njemačkoj uči nešto o bazičnim neurotransmiterima i monoaminska podloga depresije...nevjerojatno mi je da to dolazi iz usta srodne mi kolegice po struci. Otvaračici teme svakako savjetujem da ode na razgovor, možda ni ne treba antidepresiv, a možda i treba, svakako ovako na daljinu ni Vi ni ja to ne možemo reći. Ali ako je došlo do toga da se o tome čita na netu i otvara tema to je već znak da nešto nije u redu i da treba započeti borbu. Super odgovor! nisam htjela ulaziti u detalje, post je u puno toga problematican, htjela sam samo dati najbanalniji primjer u kojem razgovor nece rijesiti dusbalans, recimo, serotonina, dopamina..itd.
2021 04 04
> MINIVY: > Zivim u njemackoj i tu studiram psihologiju, ali se vracam obitelji u hrvatsku svakih par mjeseci tako da znam hrvatski i sve sto mogu reci je da su antidepresivi farmaceutska zarada, nista drugo. > Osobno ih nikada nebih uzela ili preporucila nekome. I to ti od srca govorim. Cak oni najgori slucajevi mogu i bez lijekova. Svaka depresivna osoba kaze da je umorna od zivota, ali ne umara sam zivot nego taj jedan problem koji stvara depresiju dakle cilj je ukloniti problem a ne zavaravati mozak tabletama. Tako da preporucam nekog dobrog psihijatra koji ce naci problem, koji ce si uzeti vremena i poslusati vas a ne trovati vas tabletama. Nema problema koji se neda rijesiti. A i cesto pomaze iskren razgovor sa bliskom osobom i strpljenje, ali nikako se zatvoriti u sebe i sutiti.. > + nebih zeljela nekoga uvrijediti ili neciju vjeru, ne znam dali ste katolik ali mojoj prijateljici su molitva i ispovijed pomogli nakon sto se rezala i pokusala utopiti u kadi > Mooooolim?!?! Ako ste vi student bilo čega, a kamoli psihologije, ja sam Isus Krist. :') :') :') :') :') :')
2021 04 04
Jasno Zrinka, Vi ste saželi to što sam htjela reći. Naravno da je važno razviti vještine nošenja sa stresom, sve je to povezano, njihov manjak utječe na kemijski disbalans, a kemijski disbalans na sposobnost nošenja s problemima, samo kad je problem već nastao ili duže traje teško je samo razgovorom vratiti ravnotežu. Treba uzeti u obzir i da uzrok može biti genetski, pa i tjelesni, zato stvarno preporučam otvaračici teme da barem ode kod liječnika obiteljske medicine, popriča, napravi osnovnu lab.obradu itd.
2021 04 04
> MINIVY: > Zivim u njemackoj i tu studiram psihologiju, ali se vracam obitelji u hrvatsku svakih par mjeseci tako da znam hrvatski i sve sto mogu reci je da su antidepresivi farmaceutska zarada, nista drugo. > Osobno ih nikada nebih uzela ili preporucila nekome. I to ti od srca govorim. Cak oni najgori slucajevi mogu i bez lijekova. Svaka depresivna osoba kaze da je umorna od zivota, ali ne umara sam zivot nego taj jedan problem koji stvara depresiju dakle cilj je ukloniti problem a ne zavaravati mozak tabletama. Tako da preporucam nekog dobrog psihijatra koji ce naci problem, koji ce si uzeti vremena i poslusati vas a ne trovati vas tabletama. Nema problema koji se neda rijesiti. A i cesto pomaze iskren razgovor sa bliskom osobom i strpljenje, ali nikako se zatvoriti u sebe i sutiti.. > + nebih zeljela nekoga uvrijediti ili neciju vjeru, ne znam dali ste katolik ali mojoj prijateljici su molitva i ispovijed pomogli nakon sto se rezala i pokusala utopiti u kadi > Ugodan dan zelim :) Ajde molim te promijeni studij! Primam non nocere, a bi to upravo radite! Stetite
2021 04 04
Hvala svima koje ste se uključile. Ja sam još u nedoumici, znam da ne postoji čarobna pilula od koje će nestati svi moji problemi, ali jednostavno ne znam kako dalje i osjećam da trebam neku vrstu pomoći...makar bila to sve farmaceutska prevara ja moram nešto pokušati, jer sama ne mogu... Moram reći i da sam dobila poruke ohrabrenja u inbox od djevojaka koje i same prolaze kroz slično i znaju kako je to iz prve ruke...zahvalna sam im na tome, lakše mi je kad znam da nisam jedina..
2021 04 04
Ne mislim se uopce raspravljati sa vama, tipicni doktori koji odmah daju ljudima tablete i dovidenja. Ja sam sokirana Ne znam kako je u hrvatskoj, ali kod nas u njemackoj se istovremeno studira i radi praksa u psihijatriji, tako da sam od 1. godine vec bila na praksi i vidjela kako razmisljaju ljudi. Od pedofila, do ljudi sa podvojenom licnosti sve do depresivnih ljudi. Da bi radio ovaj posao prvenstveno moras biti psihicki stabilan da podneses to, i covjek u dusi da razumijes. Vi ste sigurno prvi u redu za ovo corona cjepivo, jeli tako?
2021 04 04
Moj ujak od 54 godine upravo cita ovaj forum,psihijatar po struci, i samo se smjeska. Tablete dolaze u obzir ali na kraju, kad nema drugoga nacina. Kao i kad te boli zeludac, jesti ces zdravo da poboljsas stanje ali ces piti tablete da maknes bol!
2021 04 04
> tamaravx: > Moj ujak od 54 godine upravo cita ovaj forum,psihijatar po struci, i samo se smjeska. Tablete dolaze u obzir ali na kraju, kad nema drugoga nacina. Kao i kad te boli zeludac, jesti ces zdravo da poboljsas stanje ali ces piti tablete da maknes bol! Da,tu bih se slozila. Ali sve sto sam htjela reci otvaracici teme je da ne uzima antidepresive na svoju ruku, ako se tako kaze. Dakle prvo savjet sa strucnjacima,razgovor i onda reagiranje
2021 04 04
1 2 3 4 Sljedeći