Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Odjavi se

Forumi /

Ostalo /

Razgovori /

Uplate na tekući račun

Pozdrav drage dame! Unaprijed se ispričavam ako ovakva tema već postoji, ne pratim forum pa ne znam. Neki dan u razgovoru s kolegicom na temu "krpice" i kako ja prodajem višak odjeće itd...te sam joj objašnjavala o stranici i načinima trgovanja na mojim krpicama. Navela sam da to već radim par godina i da nisam imala nikada nikakvih problema. Međutim njen odgovor je bio: "pa mogu ti teretiti račun, možeš kaznu dobiti za takve uplate, kao previše se zezas, riskiras.. Bla bla. Znači da razjasnim, prodajem isključivo svoju robu koja mi više ne odgovara za doslovno male pare samo da se riješim robe i oslobodim mjesto u ormaru za nešto novo. Moje pitanje je: Mogu li imati problema s bankom, zakonom ili bilo čim trećim ukoliko mi razne žene, krpicarke uplaćuju novac za neku određenu krpicu. Da li u opisu plaćanja treba pisat: moje krpice ili haljina krpice ili samo uplata? Svi to ovdje radimo, ali me zanima da li postoji neki zakon ili nesto slično da mi to kao ne smijemo raditi i da neko može uci u trag svim tim uplatama pa me za to kazniti. O tome nisam ni razmišljala dok me ona sad nije iznapadala.. Mozda se samo nepotrebno brinem. Hvala Vam unaprijed
2021 07 25
Pozdrav! Naše krpičarske transakcije su premali iznosi da bi bilo ikakvih problema, pogotovo na tekući račun. Možda je Vaša kolegica pomiješala tekući i žiro račun. Na žiro račun bi u pravilu trebali ići prihodi od nesamostalnog rada, honorari i slično i njega treba izbjegavati za veće uplate tipa stanarine i slično. Inače, zajam je neoporeziv, pa se uvijek može staviti zajam kao svrha uplate. No stvarno nemate razloga za brigu, godinama prodajem na Aukcijama i Njuškalu te sam u par navrata iz usluge primila veće iznose na tekući i nitko me nikad nije ništa pitao.
2021 07 25
> Felis79: > Pozdrav! > Naše krpičarske transakcije su premali iznosi da bi bilo ikakvih problema, pogotovo na tekući račun. > Možda je Vaša kolegica pomiješala tekući i žiro račun. > Na žiro račun bi u pravilu trebali ići prihodi od nesamostalnog rada, honorari i slično i njega treba izbjegavati za veće uplate tipa stanarine i slično. > Inače, zajam je neoporeziv, pa se uvijek može staviti zajam kao svrha uplate. > No stvarno nemate razloga za brigu, godinama prodajem na Aukcijama i Njuškalu te sam u par navrata iz usluge primila veće iznose na tekući i nitko me nikad nije ništa pitao. Hvala Vam na odgovoru, tako sam i mislila skroz dok mi evo nije ona sad ubacila bubu u uho.
2021 07 25
Mislim da postoji određeni godišnji iznos koji je oko 25.000kn kada se porezna aktivira i malo istraži, ali za sve male iznose-ne...mislim da je netko davno to pitao pa mi je ostala ta informacija
2021 07 27
Svi računi su podložni provjerama, bez obzira o namjeni i ima se uvid u njih. Postoji nešto što se zove dnevni, mjesečni i godišnji maksimum bez oporezivanja. A ti iznosi pak ovise o mnogo faktora, kao što su: učestalost, zaposlenost/nezaposlenost vlasnika računa, godište, iznenadne velike uplate koje periodično variraju i slično. Ali tako jednostavno i mora biti kako bi se pratila koliko toliko siva ekonomija ili pak crno tržište: oružje, droga, organi... No ti zaista nemaš razloga za brigu (ako stvarno pričamo o sitnicama kao krpice, obuća, kozmetika, sitni aparati, ostale sitnice iz doma......)jer to što ćeš ti prodati danas nešto za 40kn, sutra za 150kn i mjesečno recimo "uprihoditi" pa i 2000kn neće se gledati kao nešto relevantno za proces.
2021 07 27