Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

mojekrpice.hr /

Ideje /

Zero Waste, Low Buy i tako to

Jeste li probale s takvim načinom života. Tek nekoliko dana proučavam iste i ne znam odakle krenuti. Imam osjećaj da je plastika svugdje.. Postoje li nekakvi zero waste dućani u Hrvatskoj? Kako npr. riješavate namirnice tipa ulje, ocat, deterđent za pranje rublja... koje su nam prijeko potrebne, ali dolaze isključivo u plastičnoj ambalaži. Neke ideje, iskustva... sve je dobrodošlo :)
2021 07 28
Godinama tako živim. Gotovo sve se može nabaviti u rinfuzi i gotovo ništa ne dolazi isključivo u plastičnoj ambalaži :) U cijeloj Hrvatskoj raste broj dućana koji su zero waste orjentirani. Postoji na Fejsu grupa Nula otpada i stranica Zero waste Croatia, obje preporučam :") , olakašati će vam snalaženje u cijloj toj problematici.
2021 07 28
Špeceraj na Svačićevom trgu ima dosta namirnica u rinfuzi kao i sredstva za pranje i čišćenje. Također i Žabac ima sredstva za pranje u rinfuzi, zasad ne kupujem baš to, ali odvajam sav otpad i to već dugo.
2021 07 28
Hvala vam cure, baš ću se raspitati. Ja sam u Osijeku i mislim da tamo nema niti jedan dućan na tu foru. Sjećam se da su nam prije par godina stavili aparate za mlijeko, i mogao si kupiti jednu staklenu bocu koju bi onda iznova punio svaki put. Naravno da nije zaživjelo, ljudi su baš bili lijeni sami točiti, lakše im je kupiti u dućanu. Ništa, za početak barem kupujem mentrualnu čašicu :D, one perive uloške sam već nabavila.
2021 07 29
Nije lako s nabavim namirnica, lakše je s ostalim stvarima. Prvo su plastične vrećice. Imaju naravno platnene za zamjenu i one mrežaste za voće i povrća. Ne ići u markete nego na tržnicu sa svojim vrećicama od platna i slično. Po jaja u višekratnoj kutijici. Po sir i vrhnje kod kumice sa svojim posudama. Suhi program u marketima isto možete u svoje mrežaste vrećice, zaljepite barkod a vage ili vam oni važu na kasi. Imajte jednu platnenu vrećicu za kruh samo i u nju vam u pekari daju kruh. U manjim sredinama nemamo markete bez ambalaže, ali imamo bolji pristup proizvođačima hrane pa izravno od njih uzimati bez plastike. A sredstva za pranje imaju ipak neke alternative. Za prozore ne sprej nego rakija na staru krpu. Za kamenac alkoholnih ocat i sodabikarbona. Sapun čvrsti u papirnatom omotu, šampon isto tako. Ima prirodnih sapuna i šampona za kupiti koji su tako " na fete".
2021 07 29