Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Operacija krajnika / tonzilektomija kod odraslih

Pozdrav, htjela sam sa vama podijeliti iskustva s operacije krajnika jer sam se i sama pronašla prošli tjedan u čitanju foruma i tuđih iskustava. Postovi su uglavnom dosta stari, iako vjerujem da se nije puno toga promijenilo. Nadam se da će moje iskustvo pomoći nekome da se bolje pripremi na postoperativnu fazu. Imam 28 godina i kao dijete sam operirala 3. mandulu. Danas je drugi dan nakon operacije krajnika i mogu reći samo "da sam bar imala s tim problema ko dijete i tada riješila". Općepoznato je da se djeca brže oporave i da je oporavak manje bolan. Uglavnom na operaciju sam išla po preporuci svog ORL. Imam učestale gnojne angine (nekoliko godišnje) te su krajnici trajno oštećeni i ne igraju više svoju ulogu. Operacija je rutinska, ali nosi određene rizike, kao i svaka uostalom, od kojih doktor najviše ističe mogućnost postoperativnog krvarenja jer se rana ne šiva. (Prošlo je dakle 48 h od moje operacije i hvala Bogu sve je za sada ok. No krvarenje s može pojaviti tijekom cijelog oporavka koji traje u prosjeku dva tjedna.) Večer prije operacije sam prestala pušiti, pojela zadnji obrok i popila nešto. Ujutro sam došla na odjel, pregledala me doktorica i smjestili me u sobu. E sada, imala sam tu nesreću da sam par dana prije dobila "temperaturu" 37.0 - 37.2. , blagu glavobolju i slijevalo mi se sve iz sinusa niz grlo. PCR test je bio negativan, pretpostavila sam da mi se to dogodilo zbog nervoze pred operaciju plus zbog mojih peludnih alergija. U svakom slučaju i dalje sam išla na operaciju.
2023 03 24
Pola sata prije zahvata su mi dali tabletu za smirenje, odveli u salu, uveli anesteziju. Tu moram priznat da mi je najbolnije bilo nešto što su mi dali u venu prije anestezije. Nisam sigurna o čemu je riječ - mogu jedino pretpostaviti da je nešto protiv tromboze. Stravično je peklo i cijela ruka mi je gorila. I onda sam samo zaspala. Operacija je trajala 25 min. Probudila sam se u sobi za buđenje. Tada još uvijek bez bolova. Ubrzo su me prebacili natrag u sobu. I tu kreće, moram biti iskrena, agonija. Osoba sam koja je dosta tolerantna na bol. Ovo mi nije bila prva operacija, imala sam i ozbiljnije operacije, ali ovo je bol kakvu još nisam iskusila i na to se zbilja treba pripremiti svatko tko ide vaditi krajnike. Dobivala sam antibiotik kroz venu (ispostavilo se da je temperatura + glavobolja = početak gnojne angine) i anestetik. Super je što ne boli kad miruješ, ali počne boljeti čim progutaš imalo sline. Dobila sam i posudicu za pljuvanje sline kraj kreveta. Nekoliko sati nakon anestezije se ne smije ništa piti. To je dosta teško jer tijelo traži tekućinu. A nakon toga je savjet piti što više, makar i boli. U bolnici sam ostala jednu noć zbog te angine, inače bih bila puštena doma isti dan popodne. Do idućeg dana do podneva kad sam došla kući nisam ništa jela. Tada sam pojela rijetki čokolino koji mi je baš pasao, nije me toliko boljelo tijekom gutanja. Kasnije sam pojela još i gustu juhu od tikvice te malo sladoleda. Cijelo vrijeme uz antibiotik koristim i Voltaren čepiće 50. Praktičnije mi je jer ne mogu progutati tabletu. U redu pomažu protiv bolova kolko je to već moguće. Stavljam ih drugi dan svakih 8 sati.
2023 03 24
Tako, danas je drugi dan nakon operacije - imam osjećaj da boli jednako/malo više nego prvi dan i veselim se oporavku i da sve bude što prije iza mene. Istina je sve što sam pročitala i to potvrđujem - boli stravično, ali se nadam da je istina i da će mi od sada život bez krajnika biti puno lakši. :) Ako uistinu tako bude, neće mi biti nimalo žao.
2023 03 24
Da nadopunim post :) Prošlo je tjedan dana od operacije. Bolovi su i dalje prisutni pri gutanju, malo izdržljiviji nego neposredno nakon operacije. Ne izdržavam bez 3 x analgetik u danu. Bolje spavam. Obavila prvu kontrolu. Sve je po ps-u, no moram mirovat još tjedan dana da ne bi došlo do postoperativnog krvarenja. (Navodno se pojavljuje ili u prva 24 sata ili nakon 7. dana s obzirom na zarastanje rane.) Tijekom ovih sedam dana pila sam jaaaako puno tekućine : flaširana voda, ledeni čaj sobne temperature i hektolitri čaja od kamilice. Prvih par dana sam isključivo jela Čokolino i zblendanu juhu, sada već mogu i mljeveno meso, rjeđi pire, kuhana pileća prsa, mekanu kajganu. Važno je što više i što češće grgljati i ispirati grlo čajem od kadulje ili kamilice. Nema pranja zubi. Dozvoljeno tuširanje i pranje kose. Nadam se da će moji postovi nekome biti od pomoći :)
2023 03 29
Nisam nikada operirala ništa i nemam problema s krajnicicima tako da nemam neki savijet koji bih Vam mogla dati a ni iskustvo. Jedino što znam (po pričama) da se preporuča jesti puno sladoleda. Ne znam dali je mit ili istina ali zvuči dobro. Šalu na stranu, želim Vam brz oporavak i da se što prije vratite svojim uobičajenim aktivnostima i navikama uz pokoju kuglicu. Mislite pozitivno i bit će sve u redu. 😊❤️
2023 03 29
Hvala :) Ide na bolje.
2023 03 31
S obzirom da me isto čeka za 3 dana- baš mi je pomoglo ovo friško iskustvo! Nije mi svejedno ali šta se mora…🤷‍♀️ Nego, Nadam se da ste sad već kao nova! 🤗
2023 05 15