Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Prehrana, recepti, ekologija /

Green hr tekstilni proizvodi

Pozdrav Green hr -novi članak Europski parlament izglasao Izvješće o strategiji EU-a za održive i kružne i tekstilne proizvode Da li su oni normalni da su spaljivali odjeću?
2023 06 02
Aj vi to jasnije napišite, da ima glavu i rep...
2023 06 03
Ne kužim
2023 06 03
U članku je pisalo da su velike modne kuće spaljivale odjeću. Sad više nema tog članka
2023 06 05
Kako ističe domaća europarlamentarka, “Proizvodnja odjeće se od 2000. do 2015. godine udvostručila, a trajnost proizvoda se smanjila za trećinu. To je, između ostaloga, dovelo do toga da se godišnje odbaci nevjerojatnih 11 kg odjeće po osobi, a odjevni predmeti se nose u prosjeku svega 7-8 puta. Takva situacija je neodrživa i EU pokreće niz inicijativa kako bi se smanjila potrošnja. Između ostaloga, Izvješće poziva na uvođenje digitalne putovnice preko koje ćemo lako saznati relevantne podatke o proizvodu; na primjer gdje je i kada je napravljen, od kojih materijala i može li se reciklirati”, objašnjava Biljana Borzan. Uništava se potpuno upotrebljiva odjeća Izvješće poziva na zabranu spaljivanja neprodane i vraćene tekstilne robe na razini Unije. Do sada su velike količine viška i zalihe koje se ne mogu prodati, kao i povrati, dovodili do uništavanja potpuno upotrebljivih tekstilnih proizvoda. “Trenutačno se u okviru novih pravila o ekodizajnu pregovara zabrana uništavanja neprodane robe. Brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara te Amazon radi porasta online trgovine, ali i luksuzni brendovi poput Burberrya kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda. Prema nekim procjenama samo u Njemačkoj se godišnje uništi neprodane robe u vrijednosti sedam milijardi eura”, kaže Borzan. 35 posto mikroplastike u oceanima potječe iz tekstilne industrije Borzan objašnjava kako zbog „fast food” načina funkcioniranja modne industrije i do 35 posto globalne mikroplastike ispuštene u oceane potječe iz sintetičkih tekstilnih proizvoda, a između 200 i 500 tisuća tona svake godine uđe u globalni morski okoliš. “Zemlja smo koja živi od turizma i često se s pravom ponosimo najčišćim morem na svijetu. Postavlja se pitanje hoće li ovim tempom funkcioniranja modne industrije čistoćom mora moći hvaliti i naši unuci”, zaključuje Borzan.
2023 06 05
Ispričavam se , nekako kao sam previdjela dio o spaljivanju, piše da su uništavali
2023 06 05
Danas je Svjetski dan zaštite okoliša Učinite bar jednu stvar za zaštitu okoliša koju inače ne radite
2023 06 05
Puno manji smo problem mi pojedinci od velikih proizvođača i zagađivača. Odjeća se stvarno spaljuje jer se tekstil koji nije biorazgradiv tako jedino može uništiti. Dio tekstila se iskorištava za izolacije za zgrade, ali zemlja treba imati tu tehnologiju. U Čile, u pustinju Atacamu, navoze se tone i tone tekstila, i nove stvari skupih brendova i otpadi tekstila. Skupi brendovi radije će spaliti svoj neprodani tekstil nego ga sniziti, to je njihova politika. Tako (kao) drže do svog imidža. Poznat je podatak da je Burberry godine 2017. spalio tekstila u vrijednosti preko32 mlijuna eura. To je ogromna brojka. Eko-udruge se mogu buniti i prosvjedovati koliko hoće, ali tko ima novac dirigira pravila. To što smo mi odnijeli vreće tekstila u HM neće spasiti čisti zrak i čistu vodu. Nažalost je tako. Moda i ekologija ne idu zajedno. S hranom i odjećom proizvedenom u svijetu mogu se nahraniti i odjenuti svi ljudi koji su trenutno živi. Ali to se nikada neće dogoditi. Lijepo je što brinete o toj temi i što vas zanima. Poneki korak bi mogli načiniti i političari kojima se da s rogatima bosti.
2023 06 05
Instagram profil Jaboljigrađanin. Pogledajte što se događa sa tekstilom koji odlažemo ili nosimo u H&M
2023 06 21