Postoji jako velika razlika u onome što se naziva "zamjena za šećer". S jedne strane su umjetni zaslađivači - a njih ni u kojem slučaju ne bih preporučila - i prirodni šećeri (ili slatke tvari). U ovu drugu skupinu spadaju i fruktoze, a s njima opet treba biti na oprezu iz drugih razloga. Između ostalog, fruktoza naglo podiže šećer u krvi, pa je dijabetičarima prikladna kad su u hipoglikemiji (jer tada trebaju naglo podići razinu šećera u krvi), ali za kolače nije najsretniji izbor.
Najbolja je stevija, samo što njezin okus ne odgovara svima, i ne uvijek. Meni je, recimo, u kombinaciji s kavom bila nešto najodvratnije što sam probala, ali za kolače mi je savršena.
Imam dugogodišnju praksu pripreme kolača za dijabetičara tip 1, pa sam otkrila vlastiti recept koji nam se pokazao prihvatljiv. Ne koristim bijeli šećer, nego smeđi nerafinirani. On je po svom sastavu identičan bijelom, ali je slađi, tako da ga mogu manje staviti u kolače. Tako da se moja univerzalna receptura svodi na ovo: ako u receptu za kolač piše 200 g šećera, onda ja stavim 50 g smeđeg i dvije žličice (one minijaturne, ko vrh nokta) praha stevije. Okus je odličan, jedu svi sladokusci i ne primjećuju razliku, a prihvatljivo je i dijabetičaru.
Postoji jako velika razlika u onome što se naziva "zamjena za šećer". S jedne strane su umjetni zaslađivači - a njih ni u kojem slučaju ne bih preporučila - i prirodni šećeri (ili slatke tvari). U ovu drugu skupinu spadaju i fruktoze, a s njima opet treba biti na oprezu iz drugih razloga. Između ostalog, fruktoza naglo podiže šećer u krvi, pa je dijabetičarima prikladna kad su u hipoglikemiji (jer tada trebaju naglo podići razinu šećera u krvi), ali za kolače nije najsretniji izbor.
Najbolja je stevija, samo što njezin okus ne odgovara svima, i ne uvijek. Meni je, recimo, u kombinaciji s kavom bila nešto najodvratnije što sam probala, ali za kolače mi je savršena.
Imam dugogodišnju praksu pripreme kolača za dijabetičara tip 1, pa sam otkrila vlastiti recept koji nam se pokazao prihvatljiv. Ne koristim bijeli šećer, nego smeđi nerafinirani. On je po svom sastavu identičan bijelom, ali je slađi, tako da ga mogu manje staviti u kolače. Tako da se moja univerzalna receptura svodi na ovo: ako u receptu za kolač piše 200 g šećera, onda ja stavim 50 g smeđeg i dvije žličice (one minijaturne, ko vrh nokta) praha stevije. Okus je odličan, jedu svi sladokusci i ne primjećuju razliku, a prihvatljivo je i dijabetičaru.