Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Dom /

Flora /

Taraxacum Officinale

Isprike ako sam fulala temu:) Taraxacum officinale je latinski naziv za maslačak [slika:374c3a53-f3eb-48f4-8614-3d9c3fbf4c62] Općenito o maslačku: Maslačak je poznat i pod nazivom radič. To je jedna od najrasprostranjenijih biljaka i korova kojeg ima najčešće na livadama i u parkovima. Maslačak je višegodišnja biljka sa žutim cvjetovima. Na svijetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka. Najbolje raste i uspijeva na područjima umjerene i hladnije klime. Cvjeta u periodu od ožujka do listopada. U ljekovita svojstva mogu se upotrebljavati svi dijelovi biljke. Maslačak i njegove prerađevine imaju mnogobrojne blagodati na ljudski organizam. Zbog svrstavanja u korove maslačak je u kulinarstvu dosta zanemareni, iako je ljekovit i jestiv. Naše bake dobro se sjećaju domaćih recepata, kojima je maslačak pomogao u održavanju zdravlja i vitalnosti. Ljekovita svojstva: Maslačak sadrži Vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor, cink, zatim proteine, masne kiseline i esencijalna ulja. Od davnina maslačak je poznat kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne kanale. Osim toga pomaže u čišćenju jetre, smanjuje kolesterol, ima antibakterijsko djelovanje, pomaže kod alergija, kod liječenja dišnih puteva. U novijim istraživanjima spominje ga se i kod liječenja karcinoma. Odličan je izbor za revitalizaciju i detoksikaciju organizma nakon zime. Budi tijelo, te regulira metabolizam.
2014 04 04
Med od maslačka: Maslačak se može konzumirati na mnogo načina. U obliku meda je ukusni lijek. U narodnoj medicini med je poznat kao odličan lijek protiv kašlja i grlobolje, te kod djece sa astmom, općenito je za liječenje dišnih puteva. Zabilježen je i pozitivan učinak u smanjenju masnoća u krvi, želučanih tegova (žgaravica), probavnih smetnji. Med od maslačka također je preporučljivo konzumirati kada god osjetite pad imuniteta. Med se može koristiti za zaslađivanje čajeva, kao sirup/preliv preko palačinki, namaz na kruhu uz maslac, ili jednostavno žličicu meda preliti toplom vodom uz dodatak limuna. [slika:4b1e8e6f-aa27-4a27-a4ca-3e084f6f993e]
2014 04 04
Odlična tema! :) Maslačak je jaaako zdrav (svi njegovi dijelovi) i unatoč tome je dosta zapostavljen. :( Ja se baš sutra bacam u proizvodnju meda od maslačka :)
2014 04 04
Joooj taj med ne smijem zbog šećera, ali radič na salatu je odličan! [:smijesi] Naš pas je dobio nekakve dvije izrasline na koži, nisam sigurna da li mali tumori ili samo čvorići od lojnica, ali mažem mu to s mlijekom od maslačka i iz jedna se počela čistit (ide gnoj van...) tak da pomaže i kod tog. Općenito mlijeko maslačka je super protiv bradavica.
2014 04 05
da, nevjerojatno kak je radič zdrav... bas zbog dijabetesa sam radila sa smeđim šećerom
2014 04 11