Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Informacije za korisnike /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Inflacija i poskupljenja

Drage cure,žene,majke i kraljice.. Otvaram jednu temu o kojoj se još ovdje nije pričalo,barem ja nisam vidjela.. Zanima me kako se nosite sa ludim poskupljenjima,sa cijenama koje su otišle u nebesa?Imate li kakve trikove za uštedu i uspijevate li uopće sta uštedjeti?
2023 04 05
Evo opokušavam uštedjeti. Napravila sam djetetu HŽ pametnu karticu da ima besplatna putovanja vlakom. Za praznike idemo u Split za 18 eura, a busom bi nas to došlo najmanje 60 eura. Evo uključila sam i Lidl plus aplikaciju pa ćemo vidit dal ću nešto uštedit.
2023 04 05
Trik je da kupujem samo ono sto je na popisu i da gledam u katalozima pa idem tamo u ducan di je vise stvari na popustu ,:) Jos su nam i najamninu povecali prije 2mj. hahah..... Ali evo, sakupljanje bodova u d.m.-u mi je vise puta pomoglo da cijenu sopinga spustim za 50%. Kuhanje kod kuce i nosenje klope na posao umjesto kupovine u pekari/fast-food-a. Kada je lijepo vrijeme i ako trebam nesto obaviti u blizini odem biciklom umjesto busom/tramvajem da ne kupujem kartu. Second hand kupovina je odlican nacin ustede. Privlaci me minimalisticki nacin zivota tako da sve manje imam poriv za stvarima, a i ono sto mi ''doesn't spark joy'' pokusavam prodati (knjige, odjeca) ili donirati nekoj od udruga za zastitu zivotinja za njihove aukcije. :)
2023 04 05
Cijene divljaju iz dana u dan a bojim se da će se tako i nastaviti samo u još većoj mjeri. Šokiram se svaki put kada vidim cijene u katalozima, na tv reklamama. Račun za onaj najosnovniji špeceraj je sve veći a stvari je količinom sve manje. O računima za internet, televiziju itd. neću ni pričati. Plaće su ostale iste iako nam pričaju da su porasle/će porasti a troškovi za život su sve veći. Unatoč silnim poskupljenjima može se uštedjeti na onim banalnim stvarima samo treba pametno kupovati odnosno razumno trošiti. Nisam neki veliki štediša ali se ni ne razbacujem s novcem. Prije nego posegnemo za nekom stvari trebamo se pitati treba li nam zaista?!. Puno je secondhandova, razno raznih grupa, profila koji prodaju odjeću pa tako možemo uštedjeti kupujući tamo krpice umjesto u Zari, New Yorkeru i brojnim drugim. Rečun za režije može biti manji samo ako malo obzirnije trošimo struju, vodu, plin, grijanje. Prodaja viška stvari koje ničemu ne služe osim da skupljaju prašinu može povećati kućni budžet. Na odmet nisu ni proizvodi na dobroj staroj svima nama poznatoj akciji. Pri odlasku u špeceraj treba gledati da se kupe velika pakiranja (deterdženti za pranje rublja, posuđa, brašno, ulje itd.) jer će tako dulje trajati i bit ćemo mirni neko vrijeme. Puno je tu caka samo što ih se malo tko sjeti primijeniti prije nego ode u shopping ili ostavi vodu da teče dok pere zube.
2023 04 05
@Ketycaa Svaka čast na savjetima! Ja si odavno nisam kupila pošten komad robe, većinu zamijenim, evo baš mi danas stigao divan kompletić za ljeto. Imam 5 tajica, 10 majica, 3-4 hlače, nekoliko suknji i kratkih hlača za ljeto, 3 tenisice, 1 čizme, 2 papuče i dosta. Ne želim si gomilat stvari koje ne koristim, radije poklonim ili dadnem u zamjeni. Nešto se uspije i prodati. Uđem u 2-3 dućana ako treba da kupim osnovno (pretežno petak-subota) jer 4€ za toalet papir ili 3€ za jaja ili maslac NE DAM! Kruh kupim u lokalnoj pekari, platim skuplje, ali kupim kvalitetan koji je drugi dan isto dobar. Po 2-3 dana jedemo. Tu i tamo i sama napravim kruh ili pitu koju natrpam sa krumpirom i lukom. Kad god su konzerve na sniženju, idu pod krevet jer npr. grah/400 g 3.99kn 2018., sada je 5.20 na popustu! Ili one konzerve sa sjeckanom rajčicom koje su otišle duplo. Cijena ulja i brašna se malo stabilizirala, ali sve ide gore i na gore. Ali sad će sezona, bit će posla, pa će se nekako pregurati, ali što na zimu kada ostanu turističke cijene? Opet izmišljanja tople vode samo da se mjesec izvuče na 0.
2023 04 05
Ne idem više po restoranima i ne naručujem više hranu kao što sam prije. -.-
2023 04 05
Mi smo u gradnji/uređenju doma već neko vrijeme pa smo pokušavali štediti i prije ovih poskupljenja i uvođenja eura. Također su nam najamninu povisili, a to je valjda sada uobičajno svima. Nemaš opcija, hoćeš-nećeš. Pratimo akcije po katalozima, ne isprobavamo proizvode, već ciljano idemo po ono što nam treba i što je provjereno da nam odgovara. Nisam pušač pa je i to dodatan plus. Odjeća se pere na jeftinijoj tarifi i sve ostalo što su žene već prethodno odgovorile. Što sam starija, pazim na te neke detalje koliko mogu pripaziti. Zapravo mi je najbitnije zdravlje. Kad si zdrav, možeš nešto raditi i zaraditi.
2023 04 05
Prodaja stvari je dobra ideja, ali što kad rasprodamo sve? Savjeti za uštedu: Kuhanje većih količina hrane i zamrznuti. Peći kruh kod kuće,ako imate vremena. Koristiti platnene pelene umjesto jednokranih. Koristiti pamučne krpice za pranje guza umjesto vlažnih maramica.Koristiti platnene uloške umjesto jednokratnih. Posaditi vrt ili makar koju teglu na balkonu. Kupovati čim više na akcijama i koristiti aplikacije. Dok je nešto sniženo, kupiti veće količine nepokvarljive robe.
2023 04 06
Nije nešto, ali mogu se ispunjavati ankete, koristiti cashback
2023 04 06
Platnene vrećice umjesto plastičnih. Ne kupujem više alu foliju i omote za hranu jer sve to može u staklene/plastične posudice koje se mogu više puta koristiti. Više koristim javni prijevoz od auta - prvenstveno zbog parkinga, ali time manje i tenkiram. Kozmetiku isto pokušavam pametnije kupovati - na akcijama ako može stajati neko vrijeme... uz dm bodove svakih mjesec-dva skupim stotinjak kuna popusta... Na hrani jedino ne mogu nikako uštedjeti jer volimo što volimo hehe Sve u svemu, nema nam pomoći s poskupljenjima :/
2023 04 06
Hranu uvijek kupujem na akciji, tako sam i prije štedila, iako je sad hrana na akciji skupa kao prije po punoj cijeni. Imam lošu naviku kupovati puno garderobe, to sam nekako smanjila i riješila se viška. Srećom pa je plaća porasla pa ne osjetim veliku razliku potrošnje u odnosu na prije. Nemam auto pa nemam ni taj trošak i pokusavam uštedit za ljetovanje. Makar ja govorim is svoje solo perspektive, ne moram toliko paziti kao ljudi za djecom, autima
2023 04 06
Moji mi roditelji često znaju reći da kako bih tek da imam muža i djecu 😄vjerujem da ljudima koji imaju obitelj je teže sigurno ali nije lako biti niti sam i sve sam financirati.Doselila sam se u 12 mj.iz svog lijepog Kvarnera u glavni grad.Samo stan mi je 500e svaki mjesec,a gdje je sve ostalo.Jedino na šta nemoram trošiti je auto,koristim javni prijevoz i tu nemam nekog prevelikog troška,ali kad sam tek došla,puno mi je više novaca ostajalo nego sad.U 4 mj je jako sve poskupilo,neznam sta nas još sve čeka.
2023 04 06
Izbjegavam trgovačke centre.
2023 04 09
Prvenstveno,ne kupujem velike zalihe hrane,samo ono sto cu potrositi u toku tjedna ili mjeseca Ne vidim svrhu visemjesecnih zaliha kuham skoro svaki dan Radim puno radno vrijeme i jos povremeno dodatan posao Sta moram kupit moram,isto kao i platiti rezije i servis auta,koliko god kostalo,mora se Poznajem pojedince koji se previse razbacuju pa kasnije kukaju kako nemaju Sve placam gotovinom,izbjegavam kartice,obrocna placanja i slicno tome
2023 04 09
Prvo i najvažnije zaboraviti na kartice, gotovina za sve. Ići jednom tjedno u dućan. Dućane za odjeću ne posjećujem osim za gaće x-) Šišam se sama i nikad nisam imala bolju frizuru (tutorijali na you tube su zakon) Kozmetika uradi sam, kremice protiv bora su ionako muljaža. Smilje i aloa i nema borica. Plus vodim mjesećne troškove i znam koliko mogu potrošiti tjedno. Ako zeznem jedan tjetan drugi pazim. Volim izlaziti pa dobro pratim kaj ima besplatno, evo preselila sam se iz Zagreba u Pulu i mislila sam da će ovdje biti teže ali ne. Udruge nacionalnih manjina imaju super besplatnih stvari, od koncerata, predstava... Priključila sam se u ovdje u društveni vrt pa bu i tu nešto :) Uvijek kupi prodaj nešto, jer taj pasivni kapital je rezerva koju ne računam ali dobro dođe kad na npr. krepa vešmašina ili slično. Ma ima još puno toga ali evo ovo su osnove.
2023 04 11
1 2