Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Dom /

POMOĆ - kupnja stana

Dobro jutro, U fazi sam kupovine prve nekretnine i zanima me nekoliko informacija ako je netko imao iskustva: 1. AGENCIJE- jeste angažirali agenciju u potrazi za stanom, kolika im je cijena i jesu li našli ono što tražite? 2. Kupnja stana preko agencije: da ili ne? Hvala puno na informacijama. Imam još jako puno nedoumica i pitanja, ali to je to za početak. :) Hvala svima na pomoći. :) P. S - kupujem stan na području Malešnice i Španskog u Zagrebu ako netko nekoga zna da prodaje.
2023 08 08
Ne treba ti agencija...ako kupuješ stan preko kredita banka će ti sve papire od stana provjeriti prije odobrenja kredita. Stavi na zgrade u tim kvartovima oglase pa ćeš povećat šansu za kupnju.
2023 08 08
Naš stan se prodavao samo preko agencije (vidjeli smo ga u oglasniku samo kao agencijski oglas) pa smo ga i kupili tako, sviđao nam se i nismo htjeli drugi. Uzeli su 2% od prodavatelja i htjeli su 2% od nas. Na početku smo im platili 1% i dogovor je bio ostatak na kraju. Ali kako nisu baš radili kako treba (nisu riješili dug režija na stanu, a pozvali su nas kod javnog bilježnika, ja pitam potvrde o plaćenom dugu, ona nema, mi ustajemo i ne želimo potpisati, prodali su nam i šupu koje nema, svi stanovi u toj zgradi imaju šupe osim potkrovnih, tako da nikad nisu dobili ostatak novca iako su prijetili da će nas tužiti). Dakle s agencijama veliki oprez jer svaka radi po svojim pravilima. Savjetujem pretjeran oprez oko svega (mi ga nismo imali, jako nam se žurilo), savjetujem čitanje svih sitnih slova, ne potpisujte ništa na brzinu, na internetu provjerite sve što se može o stanu, raspitajte se kod susjeda o zgradi, curi li, vlaži li, ima li žohara, ima li neki ludi susjed koji sve maltretira, možda netko tapecira namještaj u garaži ispod vas (već smo se bili odlučili za jedan stan ali smo odustali zbog visokog prizemlja i onda saznali za fuš u garaži koji se događa svaku večer od 18 sati nadalje). Prije će biti vlažno prizemlje nego potkrovlje. Ja sam u Španskom, dobar izbor. Imate FB grupu „Zašto volim Špansko“, možete se priključiti i staviti upit. Ljudi svašta znaju i svako malo netko nešto kupuje ili prodaje. Sretno!
2023 08 08
Kupovali i preko agencije i bez agencije. Bonus sa agencijom je sto ti napišu predugovor i ugovor. Ako imate nekoga da to zna, ili sami znate nemate neke koristi od agencija. Rijetko koje su baš baš profi u svome poslu, na žalost naše iskustvo (govorim za grad Zadar). Doduše sve je teže izbjeci agencije jer vecinu stanova preko njuškala i indexa one oglašavaju i prodaju. Neke uzimaju proviziju od prodavaca, neke od kupca, neke pola-pola.Ovisi od grada do grada, agencije do agencije i sl. Također imate hrpu agencija i sve ih morate zasebno kontaktirati ovisno o stanu koji vam se svidi npr. na oglasniku. Niti jedna agencija nema toliko dobar izbor stanova da ce vam baš ta agencija naci savršenu nekretninu. To kod nas nije kao u Americi, (angažiraš agenta i on ti u par dana pokaže sve i svašta i još ti sredi kredit u banci). Pozitivna strana kupovine bez agencije je niža cijena. Cesto formiraju cijenu skuplju taman za onaj iznos agencijske provizije tako da ako kupite direkt od vlasnika stana mozete uštediti taj iznos. Nekad je lakše s njima, nekada bez njih :-) Želim vam svu srecu u pronalasku vaše savršene nekretnine :-)
2023 08 08
Hvala puno svima na odgovorima i savjetima.... Slobodno još netko ako ima iskustva - svaka mi je informacija dobrodošla :)
2023 08 08
Ako uspiješ naći stan za kupnju bez agencije, to ti je kao dobitak na lutriji! Naseru se na svaki oglas. Uzmu ogromnu lovu za nešto što sam napraviš u kratko vrijeme. Predugovor i ugovor, sve sam sama riješila. Prebacivanje režija također. Sve uz klikove osim HEPa, tamo sam jedino išla fizički. Obavezno prilikom primopredaje napraviti i potpisati stanje svih brojila s prodavateljem. Naravno, prije apsolutno bilo čega, provjeriti česticu, vlasništvo (katastar, gruntovnicu). Agencije svašta pišu i pričaju, no često ne bude baš kako kažu. Skoro sve možeš sama provjeriti preko sustava e građani. Ono gdje definitivno preporučujem agenciju jest posredništvo u realizaciji kredita. Za nas rade potpuno besplatno, naplaćuju se od banaka i surađuju s više njih. Više puta sam uspješno surađivala s Pro grupom. Uštede ti vrijeme i novac. Sve rješavaš mailom i pozivima. Sretno u avanturi i pripremi normabelčeke 😂
2023 08 08
> teehee: > Ako uspiješ naći stan za kupnju bez agencije, to ti je kao dobitak na lutriji! Naseru se na svaki oglas. Uzmu ogromnu lovu za nešto što sam napraviš u kratko vrijeme. > Predugovor i ugovor, sve sam sama riješila. Prebacivanje režija također. Sve uz klikove osim HEPa, tamo sam jedino išla fizički. Obavezno prilikom primopredaje napraviti i potpisati stanje svih brojila s prodavateljem. > Naravno, prije apsolutno bilo čega, provjeriti česticu, vlasništvo (katastar, gruntovnicu). Agencije svašta pišu i pričaju, no često ne bude baš kako kažu. Skoro sve možeš sama provjeriti preko sustava e građani. > Ono gdje definitivno preporučujem agenciju jest posredništvo u realizaciji kredita. Za nas rade potpuno besplatno, naplaćuju se od banaka i surađuju s više njih. Više puta sam uspješno surađivala s Pro grupom. Uštede ti vrijeme i novac. Sve rješavaš mailom i pozivima. > Sretno u avanturi i pripremi normabelčeke 😂 Hvala ti puno na dijeljenju svog iskustva, ovaj zadnji dio s normabelčekima mi se ne sviđa :D :D
2023 08 12