Isprike ako sam fulala temu:)
Taraxacum officinale je latinski naziv za maslačak
[slika:374c3a53-f3eb-48f4-8614-3d9c3fbf4c62]
Općenito o maslačku:
Maslačak je poznat i pod nazivom radič. To je jedna od najrasprostranjenijih biljaka i korova kojeg ima najčešće na livadama i u parkovima. Maslačak je višegodišnja biljka sa žutim cvjetovima.
Na svijetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka. Najbolje raste i uspijeva na područjima umjerene i hladnije klime. Cvjeta u periodu od ožujka do listopada. U ljekovita svojstva mogu se upotrebljavati svi dijelovi biljke.
Maslačak i njegove prerađevine imaju mnogobrojne blagodati na ljudski organizam. Zbog svrstavanja u korove maslačak je u kulinarstvu dosta zanemareni, iako je ljekovit i jestiv. Naše bake dobro se sjećaju domaćih recepata, kojima je maslačak pomogao u održavanju zdravlja i vitalnosti.
Ljekovita svojstva:
Maslačak sadrži Vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor, cink, zatim proteine, masne kiseline i esencijalna ulja.
Od davnina maslačak je poznat kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne kanale. Osim toga pomaže u čišćenju jetre, smanjuje kolesterol, ima antibakterijsko djelovanje, pomaže kod alergija, kod liječenja dišnih puteva.
U novijim istraživanjima spominje ga se i kod liječenja karcinoma. Odličan je izbor za revitalizaciju i detoksikaciju organizma nakon zime. Budi tijelo, te regulira metabolizam.
Isprike ako sam fulala temu:)
Taraxacum officinale je latinski naziv za maslačak
[slika:374c3a53-f3eb-48f4-8614-3d9c3fbf4c62]
Općenito o maslačku:
Maslačak je poznat i pod nazivom radič. To je jedna od najrasprostranjenijih biljaka i korova kojeg ima najčešće na livadama i u parkovima. Maslačak je višegodišnja biljka sa žutim cvjetovima.
Na svijetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka. Najbolje raste i uspijeva na područjima umjerene i hladnije klime. Cvjeta u periodu od ožujka do listopada. U ljekovita svojstva mogu se upotrebljavati svi dijelovi biljke.
Maslačak i njegove prerađevine imaju mnogobrojne blagodati na ljudski organizam. Zbog svrstavanja u korove maslačak je u kulinarstvu dosta zanemareni, iako je ljekovit i jestiv. Naše bake dobro se sjećaju domaćih recepata, kojima je maslačak pomogao u održavanju zdravlja i vitalnosti.
Ljekovita svojstva:
Maslačak sadrži Vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor, cink, zatim proteine, masne kiseline i esencijalna ulja.
Od davnina maslačak je poznat kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne kanale. Osim toga pomaže u čišćenju jetre, smanjuje kolesterol, ima antibakterijsko djelovanje, pomaže kod alergija, kod liječenja dišnih puteva.
U novijim istraživanjima spominje ga se i kod liječenja karcinoma. Odličan je izbor za revitalizaciju i detoksikaciju organizma nakon zime. Budi tijelo, te regulira metabolizam.