Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Dom /

Uzgajanje (jestivih :D) biljaka na balkonu

Uskoro se selim u novi stan u kojem ću napokon imati balkon, i to čak veći od 1x1! : ) Pa me zanima ako itko od vas uzgaja začine ili možda rajčice na balkonu/terasi, da mi kažete uspijevaju li i postoji li nešto na što bi trebala prepaziti, osim da ima dovoljno svjetla.
2016 12 14
uzgajam sve! i paradajziće, i začinsko i avokado, čak i ananas :-) pitaj sve što te zanima :-) i pohvale za ideju!
2016 12 14
Ja bi u tegle posadila domaći češnjak.....i neke druge jestive biljke..ako netko zna neka mi javi..što bi sve moglo uspjevati na balkonu...Jagode mi nisu uspjevale..
2016 12 14
To je definitivno odična ideja. Imam terasu i do sad sam kroz zadnjih par godina posadila dosta jestivih stvari. Bosiljak sadim svake godine jer ga obožavam, zatim metvicu, vlasac, peršin, ružmarin, papričice (feferone) i prave velike paprike, cherry rajčice, obične rajčice.. Do sada mi je ovo sve uspijevalo, a ako ćemo iskreno nisam baš nešto posebno gledala na neke uvjete. Posijala sam sjeme, zaljevala po potrebi i to je sve :)
2016 12 14
Ja na balkonu imam maslinu i bungavilu, sve ostalo mi stuće južina kad zapuše pa san odustala od cvica i zacinskog bilja.
2016 12 14
Samo posadi šta god želiš, ako se primi super :). Ja sam iz pizdarije zasadila sjeme lubenice i na kraju stvarno dobila par plodova, doduše veličine teniske loptice :D, al lubenica je lubenica x-)
2016 12 14
Zavisi gdje živiš. Kod nas u Dalmaciji bez problema uspijevaju bosiljak, ružmarin, lavanda i slično mediteransko bilje na balkonu. Plus što još imam i dva stabalca kumkvata, prepuna plodova, i jedan grm aronije. Ako si u unutrašnjosti, ne bi trebalo biti problema sa uzgojem peršina, vlasca, metvice i sličnog bilja koje ne traži nužno toplije uvjete.
2016 12 14
Pogledaj malo vrtlaricu na htvu imala je prije dva tjedna odlicne ideje
2016 12 14
Uzgajam i vani i unutra. Ovi paradajzi unutra mi još uvijek rode :) Jestivo i dekorativno :D Od začina i povrća sve ide osim onih se debelim korjenom jelte, možeš uredno i salate, grašak, paprike i čilije itd. Od voća jagode i šumske jagode, drugo nisam probavala :) Stvari na koje trebaš paziti.... veličina tegle. Ako odabereš premalu, biljka će se patiti od premalo vode, a i nutrienti iz zemlje će se brzo potrošiti. Dohrana po potrebi za rajčice i drugo povrće s plodovima. Sunce nije toliko presudno koliko svjetlo. Nemoj s biljkama prerano krenuti dok još nema dovoljno svjetla. Ako i nemaš dosta svjetla, niš strašno, samo će ti manje roditi.
2016 12 14
Meni je čak i mrkva uspijevala na balkonu, ali u jako velikim posudama. Uzgajam sve kaj mi padne na pamet, paradajze, čili, paprike, začine, salate, peršin, limune... Jedino mi tikvice nisu nikad uspjele, ali njima treba puuuno mjesta za rast.
2016 12 14
Hvala vam puno sve!!!! <3 Drago mi je vidjeti toliko pozitivnih iskustava! U Zagrebu živim, to sam zaboravila spomenuti. Najviše me zanima kada mogu početi sa sadnjom, tek negdje 5. mjesec ili? Najviše me zanima za rajčice, bosiljak i papričice
2016 12 14
Sve sadiš kad prođe opasnost od mraza, ja obično posadim oko 15.05., nije kasno niti početkom 6. mjeseca. Ako siješ sjeme posadi ranije, ako sadiš flance može i kasnije.
2016 12 14
> mirnaz: > uzgajam sve! i paradajziće, i začinsko i avokado, čak i ananas :-) pitaj sve što te zanima :-) i pohvale za ideju! jel mogu ananas odrezat onu peteljku pa u vodu dok pusti korjen pa onda u zemlju?ili?dal rađaju mali ananasići kasnije? <3 Avokado mi je izrastao iz one koštice koju sam zapiknula u jednu posudu sa cvijetom i zaboravila na nju kad ono izašao avokado :')
2016 12 14
Jooj divne ste...Imam 12 tegli na balkonu u dva reda...one za cvijeće...razmišlala sam o matovilcu i rotkvicama..čak i cikli
2016 12 14
Ja krenem sijati plodovito povrće u trećem mjesecu u stanu uz prozor, prije tog nema smisla zbog nedostatka svjetla (sadnice budu previše izdužene zbog viška topline u stanu i manjka svjetla zimi). Začine sijem ili tak u trećem u zatvorenom ili u 4. i 5. mjesecu direkt na otvoreno. U petom sijem ove začine toplijih krajeva tipa bosiljak, a ove višegodišnje (timijan, matičnjak, menta, vlasac i sl.) možeš i ranije jer su otpornije na mraz. Također kod nekih začina je jednostavnije sijati direktno na otvoreno, tipa mažuran i timijan jer ih u zatvorenom pati česta pojava bolesti sadnica (damping off). Velika većina s tim nema problema, ovo su neki izdvojeni primjeri s kojima sam se ja patila :)
2016 12 14
1 2 3