Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Endometrioza - nema zdravog tkiva jajnika

Drage cure, ovo je sigurno već otvorena tema ali možda netko ima sličnu situaciju. Uglavnom, probat ću biti što kraća: *35 godina, godinu dana rada na bebi. Nikad prije rađala, menga redovita s jakim bolovima. * 07/2022 sumnja na endometriozu, nema cista, samo neki čvorić od 7 mm * 05/2023 magnetna rezonanca pokazuje ciste na jajnicima, jedna cista 3cm, druga cista 4 cm, išla kod ginekologa, preporučuje potpomognutu bez operacije. 09/2023 dolazim na prvi spec pregled u Petrovu gdje čujem da nemam zdravog tkiva jajnika, nema folikula, ciste su narasle svaka za 1,5 cm, predlaže se laparoskopska operacija. Ovo me malo izbacilo iz takta, nemam zdravog tkiva jajnika (ni lijevi ni desni). Ima li tko sličnu situaciju?
2023 09 21
*ciste su čokoladne, čisto ako to nekome nešto znači, imam kissing ovaries.
2023 09 21
Imam iskustva s endometriozom, ali na drugačiji način. Meni se pojavila nakon prve uredne trudnoće s tim da prije nisam nikad imala problema s endometriozom. U godinu dana čokoladna cista iz 3 mm narasla na 7 cm na lijevom jajniku. Prije nego sam išla specijalistu (hodala sam redovno na preglede svojem ginekologu), cista je pukla i napravila mi kaos u trbuhu, slijepila jajnike i skoro ih unistila. Preporucena mi je histerektomija, no kako sam inzistirala da bi zeljela imati jos djece, uputili su me u Petrovu i laparoskopski su uspješno sve sanirali. (s tim da se tek na operaciji vidi kolko je endometrioza prosirena) 2 godine su prošle, imam i dalje bolove, daleko manje i ciste se nisu vratile, ali jos nisam skupila hrabrosti za drugu trudnocu.
2023 09 21
Pozdrav, ja isto imam endometriozu, operirana sam prošle godine u 12 mjesecu, ali se nažalost gadura već vratila. Imala sam je posvuda osim na jajnicima i isto sam imala kissing ovaries. Sad čekam pregled za 2 tj kad ću znati bolje šta dalje i da li je cista opet narasla. Najgore od svega je kaj pijem pilule, i ni to ne pomaže da se uspori progresija.
2023 09 21
Čitam vas drage cure, hvala na odgovorima. Što više čitam o tuđim situacijama glede endometrioze, shvaćam koliko je to stanje zapravo komplicirano, osobito za žene koje nisu baš u 20-ima i koje pokušavaju imati bebu. Da sam bila pametna, u ranim 30-ima bih zamrznula jajne stanice i sada se ne bih grizla zbog nepromišljenosti i stava "kako ćemo, lako ćemo". Kad mi je ginekologica rekla da bih jedino mogla ostati trudna uz doniranu jajnu stanicu, drage cure, to je meni bilo too much. Ne osuđujem nikoga tko želi doći do svog djeteta na koji god način ali meni to nije opcija.
2023 09 22
Na fejsu ima puno grupa, pogotovo na engleskom. Samo utipkaj endometriosis/endometrioza. Treba promijeniti prehranu, procitaj o FOD map prehrani. Obicno predlazu operaciju prije trudnoce, jer se endometrioza gotovo uvijek vrati. Citala sam mnogo postova gdje zene zatrudne u roku par mjeseci od operacije Grozno mi je sto u Hrvatskoj nitko ne pridaje paznju tome i da je normalno da menga boli.... ja sam godinama na pilulama I jedino mi to pomaze. Djecu jos uvijek ne zelim, a nadam se da ce tako i ostati jer mi je vec muka od cijelog procesa
2023 09 26
Pretraži forum RODA. Nemam izkustva sa endomentriozom, ali imam frendicu koja muku muči s njom, ide na operacije, ... Možda da probaš sa ajurvedom - imaš u Sloveniji u Ljubljani odlično ajurvedskog doktora koji je Indijac, dr. Nithi, nadam se da to smijem napisati. Muž i ja smo kod njega i prezadovoljni smo, bolne menge su mi skoro nestale i još smo neke druge stvari riješili.
2023 09 26
Hvala cure, čitam vas :) Lagano sam izbacila kofein, slatko i kruh, od mesa jedem samo ribu. Mliječne proizvode sam smanjila na minimum. Tako ću i držati do daljnjeg, malo ću više sirovih namirnica ubaciti u prehranu pa da vidimo hoće li se što promijeniti na mom idućem UZV kod dr. Radončić (idem po drugo mišljenje). Idem 09.10. i držite fige. :)
2023 09 27
> Tonika: > Hvala cure, čitam vas :) > Lagano sam izbacila kofein, slatko i kruh, od mesa jedem samo ribu. Mliječne proizvode sam smanjila na minimum. Tako ću i držati do daljnjeg, malo ću više sirovih namirnica ubaciti u prehranu pa da vidimo hoće li se što promijeniti na mom idućem UZV kod doktorice Marton (idem po drugo mišljenje). Idem 03.10. i držite fige. :) U Petrovoj rade operacije pa se naruči tamo, nikako ne pristaj na spaljivanje, ne znam koju metodu koriste Promjena prehrane smanji simptome, ali endometrioza neće nestati, to je vrsta autoimune bolesti Najbolja opcija je piti pilule dok se ne odluči na djecu, na taj način se čuvaju jajne stanice, ne znam je li to slučaj kod tebe U tvom slučaju je možda PCOS? Buduci da spominješ ciste. Endo se uglavnom ne vidi osim preko laparoskopije
2023 09 27