Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Darivanje krvne plazme

Bok! Zanima me može li se i gdje u Rijeci darivati krvna plazma?
2016 11 02
Ne moze se darivat samo plazma, daruje se puna krv a onda se na transfuziji radi odvajanje plazme od ostalih krvnih stanica ( npr.trombocita) pa pacijenti dobiju ono sto im treba..
2016 11 02
U Zagrebu u Zavodu za transfuziju, moguće je davati samo plazmu...
2016 11 02
> sanja31: > U Zagrebu u Zavodu za transfuziju, moguće je davati samo plazmu... Istina, sorry na dezinformaciji
2016 11 02
znam da se u zgb narucuje za separator btw a zasto bi dala sam plazmu?
2016 11 02
Transfuzijski liječeni bolesnik prosječno primi 2 doze koncentrata eritrocita, 1,5 doze plazme i 6 do 8 doza koncentrata trombocita. Kiruški bolesnici trebaju u liječenju više koncentrata eritrocita, bolesnici s opeklinama više trebaju plazmu, a bolesnici s malignim bolestima koji se liječe kemoterapijom ili transplatacijom koštane srži trebaju više desetaka doza koncentrata trombocita. Liječenje bolesnika s leukemijom i drugim zloćudnim bolestima krvi i ostalih organa vrlo je uspješno, ali traje mjesecima i zahtijeva velike količine koncentrata trombocita. 70% leukemija u djece i više od 50% leukemija u mlađih odraslih osoba može se potpuno izliječiti primjenom kemoterapije i / ili transplatacijom koštane srži uz redovito transfuzijsko liječenje krvnim pripravcima. Iz jedne doze darovane krvi od 45mL pripravlja se samo jedna doza koncentrata eritrocita, jedna doza plazme, jedna doza koncentrata trombocita ili jedna doza koncentrata leukocita. Tim načinom možemo zadovoljiti potrebe bolesnika za eritrocitima, ali se ne mogu sakupiti dovoljne količine plazme i trombocita. Od jednog darivatelja na staničnom separatoru dobiva se količina trombocita koja je jednaka količini koja se dobije pripravljanjem koncentrata trombocita iz 6 do 8 doza krvi. Na taj način koncentrat trombocita priređen iz krvi jednog darivatelja može zadovoljiti dnevnu potrebu liječenja jednog bolesnika. Darivatelji staničnim separatorom pozivaju se za određenog bolesnika, ovisno o njihovoj krvnoj grupi. Zbog male količine stanica koje uzimamo i zbog brzine kojom se one u organizmu obnavljaju, češće se može darivati krv staničnim separatorom nego klasičnim načinom. Darivanje krvnih sastojaka staničnim separatorom je izuzetno značajno u liječenju bolesnika s rjeđim krvnim grupama (AB neg.; O neg.; A neg.; B neg.) u vrijeme nestašice krvi.
2016 11 04
Hvala vam na informacijama, naime dobrovoljni sam darivatelj krvi pa me znaimalo mogu li i plazmu. Nedavno sam se doselila u Ri pa sam nacula da se ovdje i to moze darovat
2016 11 06
I ja darujem krv .To me posebno ispunjava .
2016 11 10