Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Moda /

Carina na 2nd hand stvari

Pozdrav svima! Naručila sam iz Amerike preko ebaya vintage prsten s dijamantićem, plaćen oko 1000€. Došlo mi je da se moram očitovati carini, što naravno jesam, i sad čekam odgovor. U međuvremenu sam nestrpljiva i zanima me, zna li netko plaća li se carina na 2nd hand (korištene) stvari?
2024 01 31
U pravilu su SVE pošiljke koje dolaze iz ne-EU zemalja podložne carinjenju neovisno o vrijednosti, ali postoje izuzeci. Carina se plaća na sve pošiljke (second hand ili novo nije bitno) ako je vrijednost veća od 150 eura (čak i za pakete iz EU zemalja), a još i PDV ako je pošiljka bez IOSS broja. Dakle, na paket iz Amerike se definitivno obračunava carina, a na one iz EU samo za veće vrijednosti. Možete i pročitati na stranici carine - Pravilnik o posebnom porezu na luksuzne proizvode (naravno nakit ulazi u to).
2024 01 31
S njihove stranice: "Carinjenju podliježe roba koja nema status robe Unije. Roba koja ima status robe Unije je roba u cijelosti dobivena na carinskom području Unije, roba uvezena iz država ili teritorija koji nisu dio carinskog područja Unije i puštena u slobodni promet na carinskom području Unije, te roba dobivena ili proizvedena u carinskom području Unije od prethodno navedenih roba. Takva roba kreće se unutar carinskog područja Europske unije slobodno bez mjera carinskog nadzora, te se prilikom kupnje takve robe putem interneta na istu ne primjenjuju carinski postupci niti se naplaćuju uvozna davanja (carine i porezi). Primjer: roba podrijetlom iz Kine ocarinjena u drugoj državi članici Europske unije, tj. za koju su plaćena uvozna davanja u toj državi članici smatra se robom Unije. Takva roba kupljena od druge tvrtke iz zemlje članice Europske unije koja dolazi u poštanskom prometu, nije predmet carinjenja. Pravila provođenja carinjenja poštanskih i kurirskih pošiljaka od 01. srpnja 2021. godine Za svu robu kupljenu na daljinu koja dolazi iz trećih zemalja i nema status robe Unije, od 1. srpnja 2021. godine podnose se carinske deklaracije za puštanje u slobodni promet."
2024 01 31
Bok, naručivala sam s Ebay-a iz Amerike nekoliko rabljenih stvari, za sve sam morala platiti carinu i pdv na ukupan iznos sa slanjem koje je koštalo više od artikala jer ih tu nisam pronašla. Konkretno na ebay-u se to obračuna kod plaćanja pa nema poziva s carine.
2024 02 01