Ovaj mediteranski, na suncu osušen plod stabla bijele murve idealna je slatka i zdrava poslastica. Može se grickati samostalno ili dodati u voćnu salatu, frape, kompot ili pahuljice. Kako je stablo murve prirodno otporno na štetočine i bolesti, plodove nije potrebno tretirati pesticidima pa su sami po sebi prirodan, organski proizvod.
Dobrobiti
Tradicionalna kineska medicina zabilježila je primjenu plodova bijelog duda za liječenje anemije, opće slabosti, dijabetesa, opstipacije te za poboljšanje krvne slike. Dud ima visok postotak prirodnih šećera (uglavnom glukoze i fruktoze) koji osiguravaju brz izvor energije, te za voće relativno visoku razinu proteina (oko 10%) i isto toliko vlakana koji su važni za regulaciju probave. Dobar je izvor minerala (kalcija, fosfora, kalija, magnezija) te vitamina C, E i K, kao i snažnog antioksidansa resveratrola koji ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje, što ga čini superslasticom.
Uglavnom dud je pomalo rijetko i pomalo zaboravljeno voće koje je zaista prezdravo.
Stariji ljudi ga se više sjećaju nego mladi. Danas rijetko gdje možete uopće naći dud da se prodaje. Možete ga možda naći u sušenom izdanju, npr. u rijetkim bio-bio prodavaonicama gdje je 300 grama duda između 80-100 kn osušenog. Po cijeni se vidi da ga nema baš svatko.
Iskreno me zanima koliko je od vas znalo i čulo negdje za dud, jeste li ga probali?
Imam 3 stabla duda, ako nekog zanima nešto u vezi duda možete mi poslati poruku u inbox.
Hvala [:smijesi]
Ovaj mediteranski, na suncu osušen plod stabla bijele murve idealna je slatka i zdrava poslastica. Može se grickati samostalno ili dodati u voćnu salatu, frape, kompot ili pahuljice. Kako je stablo murve prirodno otporno na štetočine i bolesti, plodove nije potrebno tretirati pesticidima pa su sami po sebi prirodan, organski proizvod.
Dobrobiti
Tradicionalna kineska medicina zabilježila je primjenu plodova bijelog duda za liječenje anemije, opće slabosti, dijabetesa, opstipacije te za poboljšanje krvne slike. Dud ima visok postotak prirodnih šećera (uglavnom glukoze i fruktoze) koji osiguravaju brz izvor energije, te za voće relativno visoku razinu proteina (oko 10%) i isto toliko vlakana koji su važni za regulaciju probave. Dobar je izvor minerala (kalcija, fosfora, kalija, magnezija) te vitamina C, E i K, kao i snažnog antioksidansa resveratrola koji ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje, što ga čini superslasticom.
Uglavnom dud je pomalo rijetko i pomalo zaboravljeno voće koje je zaista prezdravo.
Stariji ljudi ga se više sjećaju nego mladi. Danas rijetko gdje možete uopće naći dud da se prodaje. Možete ga možda naći u sušenom izdanju, npr. u rijetkim bio-bio prodavaonicama gdje je 300 grama duda između 80-100 kn osušenog. Po cijeni se vidi da ga nema baš svatko.
Iskreno me zanima koliko je od vas znalo i čulo negdje za dud, jeste li ga probali?
Imam 3 stabla duda, ako nekog zanima nešto u vezi duda možete mi poslati poruku u inbox.
Hvala [:smijesi]