Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Škola, fakultet, posao, karijera /

Stručni ispit SŠ

Pozdrav svima! Radim u srednjoj školi kao profesorica strojarske skupine predmeta. Izlazim na stručni ispit na sljedećem roku. Ima li ijedna cura koja je pristupila tome, da me malo ohrabri, podijeli poneku informaciju sa mnom, iskustvo samog ispita, mozda i kakvu literaturu ako ima... Ako prođem, častim kavom ;) Hvala unaprijed
2019 12 19
Zar se može raditi kao profesorica bez stručnog ispita? Dajte objasnite malo, baš me zanima.
2019 12 20
Lijep pozdrav! Prvo, naravno da se može raditi kao profesor bez stručnog ispita, ali s diplomom. Nakon završenog fakulteta, odrađuješ godinu dana stručnog osposobljavanja. Ako su u pitanju manja mjesta ili neki deficitarni predmet, odmah počinješ raditi i tako stječeš iskustvo. Ja sam se odmah nakon godine dana stručnog osposobljavanja (gdje nisam samostalno radila, nego slušala tuđe sate) zaposlila kao profesorica, ali sam ugovorom dobila rok od godinu dana u kojemu moram položiti stručni ispit jer u suprotnom dobivam otkaz (svi dobiju taj rok od godinu dana). Drugo, ja sam profesorica jezika i prošle godine sam bila na stručnom pa ću reći svoje iskustvo. Ono što sam čula od svih prijatelja (a i vidjela iz vlastitog iskustva), najvažnije je održati dobar sat - napisati dobru pripremu i držati se toga. Naša komisija je voljela kada se šališ s učenicima pa im je svidio moj humor (to je ipak, subjektivno). Što se tiče eseja, kada je izišao termin ispita dobili smo teme pa sam se to doma pripremila i to je stvarno lagano bilo. A što se tiče usmenog dijela, tu su nas pitali najosnovnija pitanja uz zakone i pravilnike. Ja sam bila posudila onaj neki priručnik u kojemu se to sve nalazi pa sam to imala na jednom mjestu. Tako da, što se literature tiče, valjda je to isto, a što se tiče onoga što Vi predajete, najbolje bi bilo pogledati gdje se održava taj ispit, u kojim razredima i koje su teme za sat imali na prošlim rokovima. Ja sam tako bila guglala za sebe pa sam otprilike znala što će me dočekati. :") Sretno! :") :")
2019 12 20
Prosla sam to prije 15 godina, doduse rn. Vise-manje isto kao sto je cura iznad napisala, osim sto nismo znali temu eseja prije, ali mozda se nesto promijenilo. Usmeni dio je stvarno najlaksi dio. Uglavnom, samo se dobro pripremite i nemate brige. Ako mogu jos kako pomoci, pisite :)
2019 12 20
Hvala Vam puno na odgovorima! Nisam zaista znala za ove procedure. :)
2019 12 20
Maleficent80, nismo ni mi baš znali točnu temu; dobili smo određeni popis nekih 8 dana prije eseja pa smo od tog popisa na samom ispitu dobili 3 teme. Ali ono, super je bilo što smo ih dobili jer smo si mogli doma pripremiti neke natuknice i razmisliti o čemu bismo tu pisali. malllaaaa, nema na čemu :") Da, to tako ide. Netko nikada ne odradi stručno nego odmah bude pripravnik, a netko radi stručno pa polaže ispit. U svakom slučaju mora biti odrađeno tih 12 mjeseci prije izlaska na ispit (navodno se moglo i prije tih 12 mjeseci izići na ispit, ali ja nisam probavala).
2019 12 20