Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Dom /

Dijeljenje troskova - savjet

Evo ovako situacija je sljedeca. Muz i ja smo preselili u malu obiteljsku zgradu u kojoj su dva stana. Jedan smo mi iznajmili a u drugom zive sin i snaha od gazde. Haustor dijelimo, u njemu je stepeniste kojim se penjemo do stanova i neki njihovi ormari. Skuzili smo tek sad da je cijeli taj objekt bio pod jednim brojilom, pa su si sin i snaha uveli svoje brojilo u svoj stan, a sve ostalo je ostalo na prvom brojilu (citaj sad nasem). E sad svjetlo koje gori cijelu noc ispred kuce, svjetlo u haustoru i neki frizider u haustoru je na nasem brojilu, a to dijelimo (osim frizidera). Pa jel bi bilo uredu ocekivati da daju nesto za racun za nasu struju posto ovako ispada da mi placamo rasvjetu za sve + tudji frizider?
2020 04 11
Ili da iselite u neku drugu zgradu/kuću? Ja bih Vam to savjetovala. Tu će uvijek biti svađe i smatrati ćete se zakinutima. Čim su Vam brojila prešutili, tko zna što su još. Možda je voda zajednička? Tko plaća komunalnu naknadu? Smeće? HRT pretplatu? ,:( Primijetila sam vezano uz svoj grad da najmodavci koji nisu iznajmljivali preko sezone domaćima i sezonskim radnicima, sada kada nema turista spremni su na duže dati apartmane i slično, čak se može i povoljno naći.
2020 04 12
Selit svakako sad nigdje ne mozemo a i inace je tesko naci nesto. Da, sad su vidjeli da nema sezone pa te nece van iz stana baciti 1.5 nego 1.8 ali cim sezona krene opet sve po starom. Samo me zanimalo da li je ok traziti ih nesto za to sto svi koristimo i taj frizider koji je na nasem brojilu a apsolutno ga ne koristimo ili to i nisu neki troskovi?
2020 04 12
> Chinchilla: > Selit svakako sad nigdje ne mozemo a i inace je tesko naci nesto. > Da, sad su vidjeli da nema sezone pa te nece van iz stana baciti 1.5 nego 1.8 ali cim sezona krene opet sve po starom. > Samo me zanimalo da li je ok traziti ih nesto za to sto svi koristimo i taj frizider koji je na nasem brojilu a apsolutno ga ne koristimo ili to i nisu neki troskovi? Ok je tražiti, a sad hoće li oni to odobriti... A možda Vam namjerno budu nabijali zajedničke režije poslije tog pitanja. Neka odnesu taj frižider i neka se ta utičnica zapečati, kako već to ide i svi happy :")
2020 04 12
Nemaju mi s cime nabijati struju jer mislim da nitko nije toliko pokvaren a i da hoce to napravit frizider trosi tolko kolko trosi kao i vanjska rasvjeta. Ne mogu oni utjecat na to, eventualno da nikad ne gase svjetlo u haustoru. Porazgovarat cemo s njima pa vidjet kolko bi im bilo ok da daju za svoj dio toga.
2020 04 12
> Chinchilla: > Nemaju mi s cime nabijati struju jer mislim da nitko nije toliko pokvaren a i da hoce to napravit frizider trosi tolko kolko trosi kao i vanjska rasvjeta. Ne mogu oni utjecat na to, eventualno da nikad ne gase svjetlo u haustoru. > Porazgovarat cemo s njima pa vidjet kolko bi im bilo ok da daju za svoj dio toga. Da ga ne čiste i da se skuplja led unutra, troši on itekako. Pogotovo ako je neki stariji model, pa se svako malo pali-gasi. Moj se topi sam ako ne postavim kolo na 4 npr. Ako je veći frižider, dogovorite se sa njima pa da vi imate unutra pravo na par polica, tipa da stavite pola lubenice, ohladite sokove i slično, pa neka bude zajednički, ako ga budete morali plaćati.
2020 04 12
Ne treba nam dodatni frizider jer imamo svoj. Ne znam ni sta drze unutra. Predlozit cemo im onda da placaju neki okvirni dio za taj zajednicki prostor i nek si placaju svoj frizider pa cemo vidjeti. Frizider bi mogao potrositi 40kn/mj pa mozda sve skupa traziti da daju 50kn.
2020 04 12
Imamo sličnu situaciju pa ti mogu svoje iskustvo pokušati iznijeti. Kod nas je situacija doduše obrnuta jer smo mi sebi stavili kontrolno brojilo, a od nedavno i drugi (od tri) stana također ima kontrolno brojilo. Također, razlika je u tome što se radi o obiteljskoj kući u kojoj nitko nije podstanar. Imamo samo rasvjetu zajedničku i jednom godišnje damo neki iznos za to. Možda 100tinjak kn. Naravno da je ok tražiti iznos. Jesam li dobro shvatila da je frižider koji ne koristite na zajedničkom brojilu? Ukoliko je tako, najbolje bi bilo da im predložite da ga, ako je ikako moguće, uštekaju u svoj stan (produžnim kablom ili nekako) ili da se jednostavno makne ili isključi ako ga nitko ne koristi. Frižider je jedan od većih potrošača u kućanstvu pogotovo ako nije noviji. Nisam sigurna da je 50 kn optimalna cijena. Uglavnom, ukoliko kažu da nije moguće tako postupiti, tada ih pitajte što predlažu. To bi možda bilo najbolje pa ćete vidjeti. Nezahvalna situacija.
2020 04 12
> teehee: > Imamo sličnu situaciju pa ti mogu svoje iskustvo pokušati iznijeti. Kod nas je situacija doduše obrnuta jer smo mi sebi stavili kontrolno brojilo, a od nedavno i drugi (od tri) stana također ima kontrolno brojilo. Također, razlika je u tome što se radi o obiteljskoj kući u kojoj nitko nije podstanar. Imamo samo rasvjetu zajedničku i jednom godišnje damo neki iznos za to. Možda 100tinjak kn. > Naravno da je ok tražiti iznos. Jesam li dobro shvatila da je frižider koji ne koristite na zajedničkom brojilu? Ukoliko je tako, najbolje bi bilo da im predložite da ga, ako je ikako moguće, uštekaju u svoj stan (produžnim kablom ili nekako) ili da se jednostavno makne ili isključi ako ga nitko ne koristi. Frižider je jedan od većih potrošača u kućanstvu pogotovo ako nije noviji. Nisam sigurna da je 50 kn optimalna cijena. Uglavnom, ukoliko kažu da nije moguće tako postupiti, tada ih pitajte što predlažu. To bi možda bilo najbolje pa ćete vidjeti. Nezahvalna situacija. Ne vjerujem bas da bi se nekako moglo prikljuciti u njihov stan ali vrijedi probati. Doduse tu smo vec 5mj (iako jos nismo nista rjesili s rezijama) tako da bi bilo lijepo da podmire i to unazad. Pretpostavila sam da je taj frizider najveci problem jer ne vjerujem da rasvjeta toliko trosi. A za frizider sam racunala kao 1-2kw dnevno pa kao nekih 40-ak kn. Ovo mi je odlicna informacija, hvala. I da, stariji je frizider.
2020 04 12