Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Škola, fakultet, posao, karijera /

Zna li itko? Filozofski fakultet

Bok! :) Upisala bih filozofski fakultet (engleski jezik i književnost i povijest). Starija sam od 25 god pa me zanima kakav je proces zbog državne mature?! Za koji mjesec ću magistrirati na pravnom fakultetu, imam srednju ekonomsku školu i gimnaziju (prošla sa 5 sve). Dali me to oslobađa nečega tj. imam li kakvu prednost? Također sam sa 18 god kada smo poslije srednje upisivali fakultete išla i na filozofski i prošla prijemni za engleski jezik pa me zanima dali mi ta potvrda koju sam dobila da sa zadovoljila još uvijek vrijedi? Hvala puno!
2016 02 14
ok, evo znam sve odgovore, budući radim u srednjoj školi i završila sam engleski na filozofskom. redom: 1) kontaktiraj nacionalni centar za vrednovanje obrazovanja (ncvvo.hr), znam da su ponekad znali raditi iznimke što se tiče polaganja državne mature 2) državna matura se sada svuda traži jer je ona kriterij upisa na fakultete. međutim, prošao je rok za prijavu za polaganje DM ove godine, pa možeš eventualno ciljati na slijedeću 3) engleski n ffzg ima svoj posebni prijeni koji se mijenjao u posljednjih par godina, i sigurna bi ga morala ponovo polagati, za konkretnije informacije nazovi referadu ffzg 4) imaš prednost kod zbrajanja bodova (zbrajaju se srednjoškolske ocjene i rezultat na DM) 5) što se tiče samog polaganja DM, prijavljuješ se preko stranice "postani student" i možeš je polagati u svojoj školi koju si pohađala zajedno s učenicima ili u prostorijama nacionalnog centra, ali ove godine je rok za prijavu prošao (01.02.) sretno!
2016 02 14
Ne traži se svugdje državna matura ;) Neki fakulteti imaju posebne liste za ljude bez drž.mature kako bi se i "starije" poticalo da studiraju. Ali to ti je najpametnije pitati na filozofskom imaju li takve liste i kakav im je princip upisa za osobe bez državne mature. Sretno u svakom slučaju :")
2016 02 14
Broj 3. ako se ne varam, unazad dvije tri godine za engleski ne moraš polagati predispit, nego moraš imat određeni postotak rješenosti na maturi iz engleskog.
2016 02 14
sigurno moraš polagati predispit.
2016 02 14