Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Odjavi se

Uskoro nove promjene. Kliknite ovamo za više informacija.

Uskoro nove promjene. Kliknite ovamo za više informacija.

Forumi /

Ostalo /

Razgovori /

kućna radinost- upravo otvorila - info za sve vas

za sve vas koje imate nedoumice s vezi otvaranja kučne radinosti, evo imam za vas potrebne informacije iz prve ruke. s obzirom da ja svašta izrađujem, ne želim se zezati pa sam otvorila kućnu. što vam je potrebno za ponošenje zahtjeva? 1. zahtjev o zakupu: znači ako niste vlasnik kuće ili stana, treba vam taj ugovor da možete obavljati djelatnost na toj adresi. ovjera kod javnog bilježnika stoji 50kn 2. kopija osobne i OIB 3. popunjen zahtjev koji dobijete na županiji plačanje odobrenja stoji po novom 70kn-biljege Nakon odobrenja koje podignete na županiji idete na Finu. kupujete certifikat za fiskalizaiju koji stoji cca 380kn popunjujete još jedan zahtjev. Sa odobrenjem otvorite žiro račun u banci i napravite štambilj (cijena štambilja cca do 200kn-al upravo sam čula da se štambilji više neće koristiti) Nakon certifikata dobite šifre i kupujete ili uzmete u najam fiskalnu blagajnu (cijene se stvarno razlikuju od samo softvera pa do najma uređaja) Jedan obrazac popunjujete i nosite u poreznu upravu. Birate hoćete li plačati paušalno ili po doprinosima. Paušalno se meni nikako ne ispati jer godišnje kod paušalca treba uplatiti 12.500kn -tako mi je rečeno od odvjetnice koja radi na poreznoj. Ja sam uzela plačanje po prometu. treba voditi knjige kao kod obrta no ukoliko imate prijetalja koji se rauzmije u to, može vam i on voditi knjige. Plačanje doprinosa po prometu znači- plačanje jednom godišnje davanja mirovinsko i zdrastveno prema državi. Na kraju tekuće godine zbrajaju se prihodi i rashodii na zaradu plačate doprinose. Znači ako vam je zarada 10.000kn, doprinose plačate 1500kn.. ukoliko poslujete u minusu, ne plačate ništa. Da bi to i bilo tako potrebno je biti zaposlen, nezaposlenima se to nikako ne isplati. Ako ste nezaposnei, onda možete kućnu prijaviti na nekoga iz vaše obitilji tko je zaposlen.
2017 01 21
Kod kućne radinosti ne možete imati svoj web dućan niti smijete svoje radove prodavati preko interneta tko da istaknete cijene. možete se reklamirati, niti jedan zakon to ne brani. Možete prodavati na sajmovima. znam da ovo sve zvuči malo komplicirano, ali nije, nakon odobrenja, sve se riješi za 2-3 dana.
2017 01 21
Hvala Daj molim te pojasni ovo ne smijete prodavati "preko interneta" i isticati cijene.. sto ti prodajes i kako ces onda ovdje to oglasavat? Bas me to zanimalo inace kako ide
2017 01 21
> smisnamala: > Hvala > Daj molim te pojasni ovo ne smijete prodavati "preko interneta" i isticati cijene.. > sto ti prodajes i kako ces onda ovdje to oglasavat? > Bas me to zanimalo inace kako ide nesmiješ ovdje prodavat, jer to je dućan, a da bi se imalo dućan moraš imati obrt (znači rukotvorine nisu rabljena roba) ja neću ovdje oglašavat, imam link od stranice pa koga će zanimati javit će se na mail. ukoliko šaljem nekam s poštom, uplačuje se sve na žiro račun.
2017 01 21
> mara123: > > angelwings: > > > smisnamala: > > > Hvala > > > Daj molim te pojasni ovo ne smijete prodavati "preko interneta" i isticati cijene.. > > > sto ti prodajes i kako ces onda ovdje to oglasavat? > > > Bas me to zanimalo inace kako ide > > nesmiješ ovdje prodavat, jer to je dućan, a da bi se imalo dućan moraš imati obrt (znači rukotvorine nisu rabljena roba) ja neću ovdje oglašavat, imam link od stranice pa koga će zanimati javit će se na mail. ukoliko šaljem nekam s poštom, uplačuje se sve na žiro račun. > Za uplate na žiro-račun, nije potrebna fiskalna blagajna. Blagajna je potrebna samo za gotovinsko plaćanje. da, ali meni je rečeno da svakak moram tiskat račun ali za bezgotovinsko plačanje ukoliko ide preko žiro računa. fiskalna blagajna je potrebna, bez toga nebreš ni otvarat kućnu, a paušalci moraju imati svi fiskalnu od 1.07
2017 01 21
Da bi prodavala na malo mora imati registriranu trgovinu, a to podrazumijeva obrt ili firmu. Za svaku prodaju mora biti izdan racun, pa tako i u slucaju uplate na racun, mora u paketu sa proizvodom poslati i racun, jer kupac mora dobiti racun. i u tom slucaju racuni nemaju JIR, tj nisu fiskalizirani. ali prodavac mora kopirati taj racun i priloziti ga uz zakljucak prodaje za taj dan. i muz i ja imamo obrte, koji suradjuju medusobno, on meni prodaje robu koju ja placam preko racuna , tako da su vam info iz prve ruke ;) a i za svaku kupovinu preko neta dobijete racun ;) racun mora biti izdan, osim ako prodajete na crno izdanim racunom pravdate priljev na ziro ;) prodaja na netu je isto ducan, znaci ostaje otvoriti stranicu na faceu i tamo se reklamirati a narudjbe skupljati u inbox ;)
2017 01 21
Fala na info i temi :) Samo još jedan podatak koji sam uhvatila na legalisu, proizvodi bi trebali imati i nekakvu deklaraciju da bi bili u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača :) Nije mi jasan onaj dio gdje proizvodima ne smije biti istaknuta cijena na npr. FB ili web stranici (znači ne pričamo o web shopu). Nije li i to samo oglašavanje, a ne prodaja? Također, mojekrpice nisu trgovina, one su oglasnik. Dakle, služe u svrhu oglašavanja, ne možeš provesti transakciju preko njih. Zašto se ne bi smjela ovdje reklamirati? Tehnički ti kao kućna radinost smiješ zakupiti billboard nasred grada, ali ne smiješ istaknuti cijenu na svojoj stranici? Unaprijed hvala na pojašnjenjima. P.S. kad govorim o oglašavanju na krpicama, na njima je dopušteno prodavanje rukotvorina ako imaju svoju kategoriju na stranici. Sve ostalo se smije oglašavati u prikladnim temama na forumu (podforum rukotvorine). To je što se tiče samih pravila krpica...dakle, ne radi se samo o SH robi.
2017 01 21
u oglasnicima se prodaju stvari pa valjda se to ne smije, samo reklamiranje je predstavljanje proizvoda bez cijene koje se uz ostale info mogu dobiti u kontaktu s prodavacem/proizvodjacem. imam prijateljicu koja izradjuje nakit, prodaje sezonski kod muza na standu kao vanjski dobavljac, a van sezone skuplja narudjbe preko fb stranice gdje se nigdje ne mogu vidjeti cijene, i salje kupcima. sve info su iskljucivo privatne poruke.
2017 01 21
Oglasavanje prodaje, a da bi prodala mora imati obrt. druga stvar je oglasavanje rabljenih stvari, kao tu na krpicama.
2017 01 21
> darydary: > Oglasavanje prodaje, a da bi prodala mora imati obrt. druga stvar je oglasavanje rabljenih stvari, kao tu na krpicama. A oglašavanje kućne radinosti? To se smije? Dakle, smije se oglasiti sa svojim radovima bez navođenja cijene. Koja je razlika da li se oglašava na FB ili na Mojimkrpicama pod "Rukotvorinama"? I opet ću ponoviti jer vidim da ne čitaš - mojekrpice nisu zamišljene samo za prodaju SH stvari, već i rukotvorina.
2017 01 21
da, deklaracija mora biti na svakom proizvodu. oglašavanje je dozvoljeno, ali cijena nesmije biti istaknuta nigdje...sve u inbox
2017 01 21
Hebem onoga tko je pisao te zakone... ;) Bespotrebne li komplikacije.
2017 01 21
> hanami: > > darydary: > > Oglasavanje prodaje, a da bi prodala mora imati obrt. druga stvar je oglasavanje rabljenih stvari, kao tu na krpicama. > A oglašavanje kućne radinosti? To se smije? Dakle, smije se oglasiti sa svojim radovima bez navođenja cijene. > Koja je razlika da li se oglašava na FB ili na Mojimkrpicama pod "Rukotvorinama"? > I opet ću ponoviti jer vidim da ne čitaš - mojekrpice nisu zamišljene samo za prodaju SH stvari, već i rukotvorina. da, to se smije, tako je meni rečeno. ali bez navođenja cijene znači.
2017 01 21
još neke sitnice u ponedeljak sredim i ja ću si fino platit oglašavanje moje stranice na FB. mislim radim ja to več duže vrijeme ali sad zaozbiljno.
2017 01 21
Svakako linkaj ovdje :") I puno ti uspjeha u radu zelim :)
2017 01 21
1 2 3 4 5 ... 9 Sljedeći