Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Mononukleoza

Pozdrav,ima li netko iskustva s tom bolesti,pa bi bio voljan podijeliti. Hvala 🤗
2020 01 17
Nema terapije za mononukleozu, jer je to virus koji se mora prelezati. Jedina terapija koje se preporuca su lijekovi za skidanje visoke temperature, strogo mirovanje, ne bavljenje sportom 6 mj, a nekada i vise te dijeta (nemasna hrana koja ne opterecuje jetru) i ciscenje jetre Articokom ili nekim slicnim preparatom. Nista drugo!
2020 01 17
Isto tako je vrlo bitna higijena... drzati svoj rucnik i cetkicu za zube posebno (prenosi se kapljicno), case ne dijeliti s drugima i ne ici po kaficima... u kontaktu s djecom nositi masku ili izbjegavati kontakt dok su prisutni simptomi, odrasli nisu toliko osjetljivi na zarazu, ... ima na netu upute kako se ponasati. Mijenjati cesto posteljinu, prati na 90... zeznuto je ali sve se prezivi, i Vi cete! Sretno :)
2020 01 17
A nista,trebas prelezat to dok ne prodje skroz,izbacit alkohol i zacinjenu hranu (jedes samo onu kako bi se reklo bolesnicku) 6mj iii takodjer ne preporuca se bavljenje sportom i sl.
2020 01 17
Pokosila me prije par godina onako pošteno 😂 Meni su se simptomi pojavili u razmaku od par sati (iako su mi se oni najčešći pokazali tek nakon 2 tjedna). Nakon tjedan dana bolnice i milijun infuzija su me pustili kući, onda isto mjesec dana posebne dijete i nekoliko mjeseci bez težih fizičkih napora. Par mjeseci nakon sam i dalje bila dosta troma i limfni čvorovi su divljali, ali dobro, preživi se. Pazite na mogući prijenos virusa, odmarajte, pijte tekućine i zdravo se hranite prema uputama i bit će sve okej. Kad prođe to prvo najgore može se sve normalno, samo budete malo "usporeni" i morate paziti s fizičkim naporom. 🙂
2020 01 17
Ja sam imala nešto blaži oblik, nije zahtjevalo bolničko liječenje. Meni je počelo sa teškom upalom grla koju je doktorica stalno tretirala s antibioticima a nije htjela krv izvaditi. ,:( Doma sam bila 3 tjedna, nenormalan umor sam imala. Do kupaone sam jedva dolazila i prvih tjedan dana nisam ni jela od te upale grla. Tu nema rješenja kao što su rekle već samo mirovanje i dijeta dulji period. Što su Vama rekli doktori nakon "izlječenja"? Recimo, ovdje sam pročitala nekakav komentar da se nakon mononukleoze ne smije više davati krv. Meni doktor apsolutno ništa nije rekao već kada je virus potvrđen u meni da sam "zarazna" za okolinu 6 mjeseci i moram izbjegavati prisne odnose, a nakon toga se mogu ponašati najnormalnije. I da se više nikada ne može oboljeti od mononukleoze.
2020 01 18
> maumau: > Što su Vama rekli doktori nakon "izlječenja"? Recimo, ovdje sam pročitala nekakav komentar da se nakon mononukleoze ne smije više davati krv. Meni doktor apsolutno ništa nije rekao već kada je virus potvrđen u meni da sam "zarazna" za okolinu 6 mjeseci i moram izbjegavati prisne odnose, a nakon toga se mogu ponašati najnormalnije. I da se više nikada ne može oboljeti od mononukleoze. To za davanje krvi mi nisu ništa spominjali, baš me sad zanima 🤔 Da, nakon što se dobije ima taj period kada se mora paziti jer je virus još "aktivan" pa se mogu zaraziti drugi ljudi. Jednom kada ga negdje pokupite onda se on inkubira i poslije toga je sve okej. To jest prebolili ste je i ne možete je ponovno imati jer se ne možete zaraziti virusom pošto on ostaje u vama. Mene je iskreno živciralo kada bi me pitali "pa di si to pokupila", a svi su me to pitali 😤 Kao da ja znam je li prije mjesec dana to bila neka čaša u kafiću ili nešto drugo...
2020 01 18
Ne smije se davati neko vrijeme,istina...ali to nije trajno (isto kao kod tetoviranja i sl.)
2020 01 18
> PigmyPuff: > Mene je iskreno živciralo kada bi me pitali "pa di si to pokupila", a svi su me to pitali 😤 Kao da ja znam je li prije mjesec dana to bila neka čaša u kafiću ili nešto drugo... Najgore pitanje uvjerljivo x-) svi znaju za pojam "bolest poljupca" a ja tada bila u dugogodišnjoj vezi. Možeš mislit kakva su pitanja i pogledi bili. x-) x-)
2020 01 18
> maumau: > > PigmyPuff: > > Mene je iskreno živciralo kada bi me pitali "pa di si to pokupila", a svi su me to pitali 😤 Kao da ja znam je li prije mjesec dana to bila neka čaša u kafiću ili nešto drugo... > Najgore pitanje uvjerljivo x-) svi znaju za pojam "bolest poljupca" a ja tada bila u dugogodišnjoj vezi. Možeš mislit kakva su pitanja i pogledi bili. x-) x-) Ja sam se osjecala ko vanzemaljac kad sam ju imala. Svi me izbjegavali u sirokom luku:) i zivila sa trudnom nevistom koja se htjela odselit kod mame tad x-) Jako sam pazila na svoju okolinu tako da je sve bilo ok. Vj sam ju skupila u studentskoj menzi,uvatilo me ljeto,ili jednostavno stres od ispitnih rokova,neprospavane noci..inace najcesce ju dobije studentska populacija. Ajmo rec da je kod mene bio blazi oblik, jaka uplala grla,otecene limfe,slezena,jetra losa,doma sam mirovala oko dva mjeseca,takav umor nikad nisam osjecala. Pazit na prehranu,klasika...nista lijekovi eventualno nesto za dic imunitet. Nakon toga sam primjetila da mi limfni cvorovi na vratu cesto budu upaljeni oteceni,bolni
2020 01 18
> maumau: > Najgore pitanje uvjerljivo x-) svi znaju za pojam "bolest poljupca" a ja tada bila u dugogodišnjoj vezi. Možeš mislit kakva su pitanja i pogledi bili. x-) x-) Haha ajme i to. Isto sam tad bila u vezi i ono, imaš dečka a ne smiješ ga poljubit :') Ne znam je li već prebolio ili nije ni pokupio, njemu nije bilo apsolutno ništa, a ja nakon četiri-pet stepenica trebam predah... :') Za limfne ista situacija kao kod Ite, i dan danas mi znaju iskočiti ako sam nervozna ili ako sam spavala u nezgodnom položaju, iako je i to sad sve rjeđe.
2020 01 18
Ne smije se darivati krv nikad, ni za Ana Rukavina zakladu. Bila sam i pitala. Doduše sad sam guglala i ni ne spominje se Ja sam bila u bolnici tjedan dana i nakon toga ok, pokupila sam ju u teretani najvjerojatnije, bila sam tad u treningu i na dijeti, pao mi je imunitet i skupila sam sve moguće upale uz mononukleozu. Nakon toga sam i vratila onih 5 kila koje sam taman bila skinula, bila sam na infuziji i hranili su me svim i svačim da dignem imunitet
2020 01 20
Sa stranice crvenog križa, sad da li se svi vode tim vremensim periodom ne znam ![](http://upload.mojekrpice.hr/hr/images/message/5b2a7be9943a9b593d7a3c14329eaa95.jpg)
2020 01 22
> TinTina987: > Ne smije se darivati krv nikad, ni za Ana Rukavina zakladu. Bila sam i pitala. Doduše sad sam guglala i ni ne spominje se > Ja sam bila u bolnici tjedan dana i nakon toga ok, pokupila sam ju u teretani najvjerojatnije, bila sam tad u treningu i na dijeti, pao mi je imunitet i skupila sam sve moguće upale uz mononukleozu. Nakon toga sam i vratila onih 5 kila koje sam taman bila skinula, bila sam na infuziji i hranili su me svim i svačim da dignem imunitet Onda sam to kod Vas vidjela. Vidim da ste isto iz Zagreba, Vama je to rečeno baš u transfuzijsku medicini u Petrovoj i u zakladi? Čudno jer to bi onda značilo da smo mi čitav život zaražene a kao što znamo, virus nije aktivan nakon nekoga vremena. Isto živim u Zagrebu, darujem krv i u registru sam Ane Rukavine. Sve ove moje tegobe su navedene i nitko ikada nije rekao da ne smijem.
2020 01 22
Išla sam pred koju godinu darivati krv za zakladu i rekli su mi da za njih ne dolazim u obzir, pa sam pitala i za općenito darivanje i rekli su, e sad ne znam točne riječi, da ne smijem/ne preporuča se/bolje ne budući da virus ostaje zauvijek u krvi i netko može pokupiti putem transfuzije. Iste se priče sjećam i iz biologije, kako sam preboljela mononukleozu u srednjoj pa sam bila glavna zabava i dosta smo pričali o tome
2020 01 23