Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Svakodnevica /

Škola, fakultet, posao, karijera /

odvjetnik ili javni biljeznik?

Pozdrav :) Pri kraju sam pravnog fakulteta i imam mogucnost izbora izmedu staziranja kod odvjetnika ili javnog biljeznika. E sad u oba slucaja moram polozit pravosudni, a ako bi isla za jb. onda i dodatno javnobiljeznicki ispit. Ono sto mene zanima, po vasem misljenju, sto je bolji posao za ženu (gledano dugoročno, naravno planiram imat i djecu jednog dana..)..
2017 05 19
Ja se ne bavim tim poslovima....ali poznam par odvjetnika-odvjetnica, svi dobro zarađuju i dobila sam dojam da je jako stresam posao. Svi imaju odvjetničke urede ( znači rade sami za sebe) i ima dana kad ne znaju di će prije. Izmedju rasprava i raznih obaveza što takav posao nalaže.....teško nalaze vrijeme za djecu. Poznam i jednog dečka koji radi kod javnog bilježnika, on ima dobru plaću ( naravno manje zarađuje nego odvjetnici) i fiksno radno vrijeme, i vikend doma. U tih par državnih firmi što sam radila, takodjer ima pravnika, plaća im nije neka ali takodjer imaju fiksno radno vrijeme ( ujutro). Ako planiras obitelj, po mom mišljenju je bolje raditi tamo gdije je fiksno radno vrijeme , još bolje ako je samo ujutro. E sad.. da li je bolje odradjivati staž u odvjetničkom ili u jb uredu...to bi ti baš trebao odgovoriti netko tko je te struke
2017 05 19
Stažirala sam kod javnog bilježnika, svakako bih ti preporučila tamo da se zaposliš. Posao je lagan, malo zahtjevan, od 8-16 uglavnom, odradiš svoje i ideš doma, plaća je u redu. Svakako moraš položiti pravosudni ako želiš napredovati iz vježbenika u savjetnika, pa u prisjednika u konačnici.
2017 05 20
Čim si pitala što je bolje za ženu, jer planiraš imati djecu jednog dana, mislim da ti je najbolje odabrati posao javnog bilježnika. Odradiš svoje određeno radno vrijeme i ideš doma. Posao odvjetnika je takav da se posao često nosi i doma, razmatraju se slučajevi i ukoliko nemaš namjeru prionuti na posao i dati sve od sebe kada to moraš, onda nemoj o tome razmišljati. Osim što je posao odvjetnika stresan, dinamičan, tako je i odgovoran. Ali sama vidi po sebi koje su tvoje mogućnosti, odaberi ono što te više zanima. Bezveze ćeš odabrati posao javnog bilježnika, ukoliko više voliš dinamičnost, borbu, komunikativnost i sl. Ravnaj se jedino po svojim mogućnostima.
2017 05 20
Hvala puno svima na pomoci :) Imam jos godinu do kraja faksa pa taman i vremena da jos malo razmislim..Do sad me je drzalo odvjetnistvo ali sto vise "odrastam" sve vise imam osjecaj da mozda to i nije za mene. Gledam po tati, radi od 7-15 i onda od 16.30 pa dok ne zavrsi. Također kao sto kaze Lunass nosi posao doma, svuda spisi oko nas. Osim toga cak i kad idemo na more uvijek ubaci "usputno" zaustavljanje po nekim sudovima pa sad..Mama mi je pricala da dok smo sestra i ja bile male sva briga je pala na nju jer tate nikad nije bilo doma. Svaka njoj cast ali ja ne bi htjela takav zivot.. (Opet ne kazem da je tako svima, mislim da moj tata pretjeruje s poslom..). S druge strane mama radi u sudu, fiksno vrijeme od 7-15h i nakon toga mir u kuci.
2017 05 20