Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Transakcije Odjavi se

Dostavite za 1 euro prvih 5000 paketa u vrijednosti preko 30 eura!

Forumi /

Ljepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Fiksni aparatić- iskustva

Bok cure, napokon je došao i taj dan- IMAM APARATIĆ! :) Voljela bi da mi netko ukratko opiše koju hranu smijem jesti, koju ne, održavanje i tako...ortodontica mi je sve rekla ali voljela bi da čujem i vaša iskustva. Pišem post nakon prve noći nošenja aparatića i mogu reći samo da me ništa ne boli ali je osjećaj malo neugodan, pritisak osjećam i glava me boli ali ništa strašno. Mislila sam da će biti gore... Jedina stvar koja mi nije jasna je zašto sam toliko čekala, baš sam zadovoljna sad........:)
2017 07 06
Ja sam se isto iznenadila kad sam stavila aparatić pa me nije boljelo, a svi su pričali da je užasno, da danima nisu jeli, bla bla. Točno se sjećam, nakon stavljanja kad sam došla doma, imala sam svoj regularni doručak - špek, jaja, ajvar ,:) :') Iako se preporučuje kašasta hrana prvih dana (a i dalje?), ja sam fino krkala po svemu i nije mi bilo ništa. U 3 godine nošenja jednom mi se odlijepila bravica, kad sam jela suhu mahunu rogača ili čips od banane, više se ne sjećam, ali znam da je nešto od toga jer sam to često konzumirala i uvijek sam iščekivala kad će se dogoditi šta se dogodilo ,:) Ali to je čisto izazivanje sudbine ,:) U početku sam pazila, tj. nisam jela u školi ili vani. Takav režim mi je brzo dopizdio, pa sam često prala zube u random toaletima, ili ko seljačina mućkala vodu u ustima. Četkica i mini kaladont su uvijek bili sa mnom, ali nekad jednostavno nećeš bit u situaciji da možeš isti tren ić oprat zube; zato ako voliš jest ko ja, uz četkicu u torbi preporučujem bočicu vode s kojom ćeš moć suptilno riješit ostatke hrane. :D Što se tiče hrane, a jebiga, vidiš šta možeš i šta ne možeš. Npr ja nisam grizla jabuke kao što to inače radim, ali nemaš problema kad ih izrežeš na kriške. Ugl sve se svodi na to da ne smiješ grist ko sivonja. Meni je problem stvarala jedino ova ultra tvrda hrana, kao već navedeni banana čips i rogač ,:) E i nezgodno je žvakat žvakaće jer se nekako upetlja u aparatić, pa ostane komadić, pa je jebada oko toga. E i ne bih ti preporučala da jedeš kupus kad si u društvu :') Kad se upetlja, nemoš ga išćerat da si bog ,:) Što se tiče održavanja, mislim da ti je ortodontica tu sve rekla - peri zube nakon svakog obroka, koristi vodicu za usta. Za pranje imaš i one male četkice koje izgledaju kao mini verzija četka za pranje čaša/flaša. Sretno :)
2017 07 07
uh ja sam se prvi dan osjećala kao da imam tuđe zube u svojim ustima...nije bilo bolno, ali nisam imala konkretan osjećaj šta radim..nisam mogla uzeti hranu sa žličice :') a evo me sada, jedem kokice i žvačem žvakaće i sve ostalo bez problema.. meni je najveća muka bila kad sam dobila aparatić na donju čeljust...a o tome kako su mi stoperi prvih par dana išli na živce da i ne pričam :') ali ne daj se uplašiti, ništa nije ni previše bolno ni strašno imala sam fazu kad sam fufljala i pljuvala okolo :') :') ali ni to nije dugo potrajalo sve u svemu jedno zanimljivo iskustvo, skoro svaki tjedan nekakva promjena samo nemoj zagrizati u tvrdu hranu (jabuka, sirova mrkva i slično), a pogotovo ne prednjim zubima i bez brige si e da, meni je ortodontica rekla da ne jedem karamele i tako te stvari koje se lijepe posvuda za čišćenje između bravica su interdentalne četkice savršene..imaš u mulleru paket od 32 četkice po pristojnoj cijeni probaj tu i tamo proći koncem između zubi (nezgodno je, slinavo i dugo traje, ali korisno) a od ovako četkica za zube, ja bih ti preporučila curaprox soft, preporodila sam se otkako nju imam :)
2017 07 08
mene sa obicnim aparaticem isto nista nije boljelo, ali se desio vrag kad su mi pred kraj nosenja stavili gumice koje su morale jos razvuc zube. to je je bilo uzasno... čak nisam imala problema sa fufljanjem i izgovaranjem različitih slova, ali mi se zubno meso znalo uzasno upalit ako sam puno pricala (imam jako male usne i usta, pa mozda zato) sto se tice hrane, jela sam apsolutno sve. samo moras ipak malo pazit, ne zagrizat ko da godinu dana nisi nista jela. jednom sam zaboravila da imam aparatic kad sam jela pizzu i osla mi je bravica, al to nije nista strasno. vecina zubara ima neku kvotu koju ti popravlja besplatno (meni su bile dvije bravice besplatno, ako se ne varam, svaka poslije se placala oko 170kn). zvakace mi nisu dolazile u obzir, to se sve splete i onda samo problemi (eventualno ako bas hoces, mozes ju prozvakat malo na pocetku, dok je jos tvrda, cisto za okus :D) meni je zubar preporucio da jednom tjedno grkljam razrijeđeni ocat (jako razrijeđeni, ili koliko možeš podnijeti) jer to jako dobro rješava kamenac i aparatic ti lijepo sjaji. i kao sto su cure rekle, mini cetkica i pasta uvijek sa sobom, riješiš se puno muke i straha jel ti nesto zapelo za zubima. eto :)
2017 07 08
i ja ga imam nekih 9 mjeseci već i sad sam se već skroz naviknula, zna me kod mijenjanja žica malo boluckati prvih dan dva i jedem mekšu hranu, al inače je ok. ja sam u početku bila baš dosta nervozna i mislila sam da se nikako neću naviknuti jesti s time i da neću nikad moć jesti tvrđu hranu jer me bolilo baš dosta prve dane, al to vjerojatno ovisi jel imaš neki veći problem za zubima ili manju korekciju. ispočetka sam naravno stalno prala zube nakon svakog grickanja, a sad znam samo isprati zube s vodom jer non stop nešto grickam i žvačem. mene najviše strah da mi se zubi ne vrate u prijašnje stanje nakon skidanja aparatića jer sam čula dosta ljudi da im se vratilo :( uzalud onda ovo mučenje 2 godine
2017 07 10
@ninuli toga je i mene strah :O imala sam izrazito jaku deformaciju (cak me par ortodonata odbilo) i bas me strah da nece ostati ravni... iako uglavnom kazu da je posljedica vracanja zubi nenosenje retainera (nadam se da je samo to) nosim aparatic vec godinu i pol i napredak je oogrooman, ali i dalje nisu onako potpuno ravni, cak me strah da i ne budu skroz ravni ortodontica me uvijek ohrabruje i govori da to sve ide dobrim tempom :") ali ja svejedno panicarim haha jos mi je nekada u pocetku spomenula da cu uz mobilni retainer dobiti i fiksni (ona zica sto ide na straznju stranu zubi) i da njega trebam imati dozivotno taj se inace daje odraslima (ja imam 20 i kusur) na 'dozivotno', a mlađima (u razvoju) rijetko kad ili samo na privremeno ne znam kakva je situacija kod tebe, ali nadam se da nam se nakon skidanja nece vracati na staro i da ce retainer odraditi svoj posao :)
2017 07 10
e da, vracanje zna biti posljedica izrastanja umnjaka jer umnjaci onda 'poguraju' zube pa se 'poguzvaju' ja sam, sva sreca, izvadila sve umnjake x-) a frendici su umnjaci izrastali dok je nosila aparatic tako da nakon skidanja nije bilo problema :)
2017 07 10
retainer se nosi koliko ja znam onoliko koliko si dugo nosio aparatić (najmanje toliko- preporuka moje ortodontice). Meni je 28 i nije mi spominjala da ću ga doživotno nositi :o
2017 07 11
ja cu ga nositi doživotno, mislim na retainer i to onaj fiksni samo da mi se ne vrate zubi :) meni su umnjaci izrasli, tj. evo ovih dana mi zadnji vrhić izlazi od 4.umnjaka i ne bi ih voljela vaditi iako mi je ortodontica rekla da bi mi ona sva 4 izvadila :o
2017 07 11
I ja nosim retainere, također dugoročno. Vrijeme nošenja reteinera je individualno. Što se tiće pitanja u vezi hrane koja se smije jesti, ja sam jela svu hranu i nije mi se nikada slomila niti jedna bravica (a imala sam one bravice od prozirne plastike i na donjim i na gornjim zubima) :)
2017 07 17