Moj profil Postavke Povratne informacije Razgovori Omiljeni Odjavi se

Forumi /

Ljubav, obitelj, djeca, psihologija /

Razvodi, prekidi /

Tužba roditelja

Bok svima Imam jedno pitanje ne znam da li ste inf oko ovog obiteljskog zakona, gdje roditelj može tužiti vlastito dijete za ne zbrinjavanje. E sad vjerujem da mnogi od vas imaju neuračunljive starce/bake, dede. Moja situacija je ovakva, moja baka nikad pretjerano nije bila u nekim odnosima sa mojom mamom da pače uvijek se pobrinula da napravi dramu i spaćke. E sad mi njoj max pomažemo u svemu i novčano ali kako da kažem ne emocijonalno jer je dovela do te mjere da je to postalo nemoguće. Ona se sada prijeti da će tužiti mamu za ne zbrinjavanje, jer ona odbija s njom imati kako bih rekla društvenu vezu.. (ona ne živi sa nama). Možda zvuči glupo ali je tako. Baka je rastavljena, ima dobru penziju , vlastiti stan i vikendicu tako da nije na prosjačkom štapu. I ima još jedno sina koji je od nedavno u dr. zemlji i kojeg boli kifla za nj. već odavno u smislu da ju nikad nije vozio na pregled kupovo joj namirnice ili što joj je bilo potrebno (ono što mi sve i radimo sada). Moja mama se jako sekira radi toga, jer su kazne velike i znam da bi baka mogla svašta izmisliti ali ne znam kako te zakon može natjerati da nekog emocijonalno podnašaš ako to odbijaš? Što to znači da ako imaš roditelja koji te zlostavljao i ne želiš kontak s njim on može tužiti?
2018 05 16
Kao što su se roditelji dužni brinuti za nas dok smo djeca, u smislu osiguranja svih potrebnih elemenata (hrana, odjeća, obrazovanje, dom) tako smo se mi dužni brinuti za svoje ostarjele roditelje u slučaju ako se ne mogu brinuti sami za sebe (zdravstveni i financijski problemi). Budući je Tvoja baka financijski vrlo situirana a nigdje ne navodiš neku tešku boleštinu, ne vidim iz kojih bi razlogaTvoja baka mogla tužiti Tvoju majku.... Emotivno zanemarivanje je samo vraćanje milog za drago....ili kako se kaže KARMA IS THE BITCS...sve se vraća i sve se plaća. Sud bi tužbu zbog emotivnog zanemarivanja ili kakvog glupog razloga naprosto odbacio, ali za svaki slučaj vodite evidenciju o posjetama i dokumentirajte ih s datumima (slikama i računima). Sretno!
2018 05 16
da Hvala Bogu nema velikih zdravstvenih problema a i da ih dobi to se može riješiti domom /medicinskom sestrom i slično, valjda no neznam u našoj državi samo svi gledaju kakvu kaznu da ti uvale i da te oštete..neznam mami nije svejedno jer je ovo maltretiranje prešlo svaku mjeru a mislim da i ako dođe do toga će ona svoje obaveze i novčane morati djeliti sa bratom, nažalost jako malo je takvih iskustava ili ljudi ne pričaju o tome.
2018 05 16
svaka hiža ima svoga križa, samo nitko o tome ne priča i ne daje to na javnost, svoje sramotne obiteljske detalje drže za sebe unutar doma ... nema idealne obitelji i svagdje ima šitnih priča...
2018 05 16
Emocionalni odnosi ne podliježu zakonskim propisima (ne može se silom natjerati nekog da voli drugu osobu), tako da sam uvjerena da ovdje nema podloge za bilo kakvu tužbu. Zakon propisuje da se ne smije zanemariti roditelje - u smislu da djeca ne smiju ostaviti roditelje nezbrinute i bez sredstava za život. Zbrinuti roditelje se može i posredno, dakle preko nekog medicinskog servisa ili u Domu za starije, nigdje ne piše da se s njima mora dijeliti životni prostor i vrijeme, naročito ako su odnosi već od ranije narušeni.
2018 05 16
Ma baka samo straši, jer vidi da su se svi udaljili od nje..zašto neznam .... 8-)
2018 05 16
Neznam dal straši ili ne ali ne bih rekla, voli se inatiti no zato se i raspitujem jer smo na sve spremni s njom. Samo što je to gnjavaža moraš odvijetnika uzimati i sve cirkus, makar sa moje strane da se to i dogodi moraju teretiti i dr dijete tog sina kojeg ima jer inače tužba nema smisla., a sad dok oni dokažu kaj ona sve ima i da se može i sama skrbiti o sebi jer nije na socijali, valjda je to njima jedino bitno nadam se a ne dr. nebuloze rekla kazala. Mislim očajna situacija, po meni bi najbolje i bilo neka se neko javi pa joj bude emocijonalni drugi sve kaj ide s tim pa neka mu ostavi kuće, aute što god jer nama ništa ne treba samo da nas ostavi na miru.
2018 05 16
kad vam toliko krv pije, tužite babu radi uznemiravanja.... ;)
2018 05 16
Volontiram u udruzi koja brine za stare i nemoćne i znam kako izgledaju zanemareni starci. Mislim da vaša baka nema temelja za tužbu! Taj zakon je donesen zbog staraca koji su zlostavljani (baš baš zlostavljani, psihički i fizički, materijalno zanemareni, gladni i u vlastitim fekalijama) a po ovome što ste napisali vaša baka je ta koja "zlostavlja" naravno, vi najbolje znate o čemu je točno riječ i koliko je moguće ili nemoguće održavati s njom društvene odnose.
2018 05 16
Je li baka možda darovnim ugovorom, ugovorom o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju prepisala imovinu na mamu?
2018 05 16
hvala svima na barem nekakvom komentaru nije prepisala niti sklapala ugovore
2018 05 17
> Rettana: > hvala svima na barem nekakvom komentaru > nije prepisala niti sklapala ugovore Onda nema temelja za nikakvu tužbu. Prijeti se bez veze.
2018 05 17
da ali to nema veze dal ti ostavi nekaj ili ne ,, svejedno jer roditelj i ima pravo te tužit nevezano za imovinu
2018 05 17
Trla baba lan da joj prođe dan ;) nema tu nikakvih elemenata za tužbu ako je tako kako vi pišete
2018 05 17
Ništa od te tužbe, baki je dosadno i ne želi razumjeti da mladi rade i ne mogu joj posvetiti vremena, a pogotovo u ovoj situaciji koju ste naveli. Zapitajte se- Što bi ona dobila tužbom? Pa ima sve što joj je potrebno, treba si samo naći društvo za razgovor. Točnu pravnu poziciju u kojoj se nalazite možete saznati upitom na legalis.hr
2018 05 17
1 2 Sljedeći